Luister Live

23 leefstraten in Gent

22 mei 2021 - 12:32

In Gent komen er de komende zomer 10 extra leefstraten. In totaal zorgt de Stad Gent samen met buurtbewoners deze zomer voor 23 leefstraten.

Dat het er een pak meer zijn dan vorige zomer, is niet toevallig. De coronamaatregelen versoepelen dan wel, maar van buurtfeesten zoals vroeger is nog geen sprake. De Stad blijft dan ook inspiratie opdoen om ontmoetingen tussen buurtbewoners deze zomer mogelijk te maken.

Door corona is de nood aan ontmoetingen dichtbij huis sterk gestegen, zegt schepen Astrid De Bruycker. “Veel Gentenaars hebben weinig tot geen buitenruimte, een leefstraat is dan een verademing. Het is een ideale manier om eenzaamheid tegen te gaan. In Gentbrugge was er een dame die amper sociale contacten had. Toen haar straat een leefstraat werd, heeft ze heel veel nieuwe mensen leren kennen”. 

Het zijn de bewoners die na een aanvraag bij het stadsbestuur de inrichting en de duur van de leefstraat bepalen, of die wel of niet afgesloten wordt bijvoorbeeld. Stad Gent zorgt voor de logistieke ondersteuning. Deze week werden matten, bloembakken, tafels en banken naar de Zalmstraat gebracht. De Zalmstraat is nu voor het zevende jaar op rij omgevormd tot leefstraat.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Garland Jeffreys

Matador
15:14

Phil Collins

Dance into the light
15:10

Bruno Mars

Leave the door open
15:07

Tina Charles

I love to love
15:01

Rob de Nijs

Hou Me Vast