Luister Live

35% minder uitleningen in bibliotheken, maar niet bij Route 42

26 januari 2021 - 11:19

De bibliotheken van Route42 hebben een opmerkelijke vaststelling gedaan tijdens de corona-periode. Er werden meer stukken ontleend dan voor corona.
 
Tijdens de pandemie, die in maart uitbrak, ontleenden de Vlaamse bibliotheken gemiddeld 35% minder stukken. In de bibliotheken van Route42 was dat precies omgekeerd, er werden meer stukken ontleend.
 
Dat heeft enerzijds te maken met het ruimer aanbod dat ontstond door het pilootproject ‘Regiobib’ en anderzijds door de aanpassing van de uitleensystemen. Er werd ook veel promotie gemaakt voor de afhaalbib en de online service is goed ingeburgerd bij de gebruikers.  Sinds nieuwjaar kunnen er ook e-boeken uitgeleend worden via de cloud-library en ook dat is intussen een succes. Men kan die boeken via een app op de telefoon zetten. Men heeft er dus geen e-reader meer voor nodig.
 
Het pilootproject ‘Regiobib’ is ook een schort in de roos. Maandelijks worden zowat 1.000 stukken uitgewisseld tussen de bibliotheken van Geraardsbergen, Herzele, Lierde, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem. De volledige regionale collectie voor al de leners uit de 6 gemeenten is nu veel toegankelijker geworden. Als een boek, dvd of cd niet aanwezig is in de eigen bib, kan men dit eenvoudig via de online catalogus uit een andere gemeente reserveren. Twee keer per week verzorgt Route42 een milieuvriendelijke rondrit om de boeken op te halen en te leveren.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

George Michael

Kissing a fool
11:55

Anouk

Sacrifice
11:50

Electric Light Orchestra

All Over The World
11:46

Lady Gaga

Rain on me (met Ariana Grande)
11:43

Babys

Isn't It Time