Luister Live

4.000 jaar oude grafheuvel in Schellebelle

- 20 februari 2020 - 23:13

Tijdens de archeologische opgravingen in Schellebelle is een grafheuvel van zowat 4.000 jaar oud gevonden. Dat betekent dat er toen al bewoning was in de buurt.

De opgravingen vinden plaats op de site van het nieuwe sportcomplex in de Hoekstraat aan de ingang van het voetbalveld van Schellebelle. De sporen tonen aan dat de locatie ooit dienst deed als nederzetting, waar mensen op bescheiden schaal aan, landbouw deden en dieren hielden om in hun eigen bestaan te voorzien. De artefacten die tijdens de opgravingen aan het licht kwamen, zijn hoofdzakelijk fragmenten aardewerk. Daarnaast werden stukken van maalstenen en weefgewichten gevonden.

De meest spectaculaire vondst zijn de grafheuvels. De grootste ervan heeft een diameter van 55 meter en is de grootste dat in Vlaanderen bekend is. Die grafheuvel moet zowat 4.000 jaar geleden aangelegd zijn en eeuwenlang dienst gedaan hebben als begraafplaats. In de heuvel werden de gecremeerde resten van overledenen bijgezet. Op basis van de grootte wordt geschat dat die dateert van ongeveer 2.000 voor Christus. De vondsten worden nu nog verder onderzocht, onder meer de voor juiste datering van de grafcirkels en de gevonden voorwerpen.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Toon Porrez

Christmas time is coming
02:09

Heavy D & The Boyz

Now that we found love
02:06

Dave Edmunds

I Hear You Knocking
02:03

Adele

Can i get it
02:00

The Mavericks

Here Comes My Baby