Luister Live

Actie tegen geweld op vrouwen

22 november 2020 - 14:57

Mirabal en het Collecti.e.f 8 Maars Ghent roepen op tot actie tegen geweld op vrouwen en hielden zondagmiddag een actie op de Vrijdagmarkt in Gent.
Tijdens de periode van lockdown is de omvang van de problematiek van geweld op vrouwen pas echt duidelijk geworden. De meeste gevallen blijven echter ongeregistreerd. Zowel in de openbare ruimte als in de privéomgeving en op sociale media nam het geweld op vrouwen toe. De vrouwen die binnenshuis opgesloten zaten met hun agressor hadden het nog moeilijker om hulp te vinden of te ontsnappen.
Daarom riep het Platform Mirabal op tot een nationale mobilisatie. Collecti.e.f 8 Maars Ghent ging in op die oproep en organiseerde een actie op de Vrijdagsmarkt met speeches, het herdenken van de slachtoffers van femicide en een strijdlied over geweld tegen vrouwen uit Zuid-Amerika. Aan de namen van de 21 slachtoffers die dit jaar al vielen, werd een witte roos neergelegd.
De actievoerders eisen onder meer de uitvoering van de Conventie van Istanbiel met een beleid dat de onderdrukking en het geweld tegen vrouwen erkent, het opeisen van leegstaande woningen voor vrouwen en kinderen die het slachtoffer zijn van geweld en een beleid van vorming en preventie in de strijd tegen geweld waardoor mannen op een verantwoorde manier leren omgaan met relaties en contacten.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

St Germain

Sure thing
21:51

Bart Peeters

Dat komt door jou
21:47

Eric Clapton

Forever Man
21:44

Mariah Carey

Dreamlover
21:40

Lenny Kravitz

Are You Gonna Go My Way