Luister Live

Afbouw mondmaskerplicht Gent

4 juni 2021 - 16:35

Gent bouwt de mondmaskerplicht op het openbaar domein stapsgewijs af. De eerste fase gaat in vanaf 9 juni. Dan geldt de mondmaskerplicht enkel op de drukste winkelas, aan schoolpoorten en ingangen van onderwijsinstellingen en tijdens manifestaties. Het alcoholverbod op het openbaar domein verdwijnt.

Vanaf 9 juni verkleint het gebied waar een mondmaskerplicht geldt. In het winkelwandelgebied zal de mondmaskerplicht enkel gelden op de winkelas Veldstraat – Korenmarkt – Lange Munt, net als op de Gras- en Korenlei en de Groentenmarkt. De mondmaskerplicht wordt afgeschaft op en rond de studentenas Sint-Pietersnieuwstraat – Overpoort.

Aan de schoolpoorten en de ingangen van onderwijsinstellingen blijft de mondmaskerplicht behouden, maar vervalt de perimeter van 200 meter. In taxi’s en tijdens manifestaties blijven mondmaskers verplicht. Op terrassen geldt uiteraard het horecaprotocol.

Een mondmasker dragen op de fiets, step of ander gelijkaardig vervoermiddel is niet langer verplicht. Ook in leefstraten is het dragen van een mondmasker niet langer verplicht.

Het alcoholverbod op het openbaar domein vanaf 22 uur wordt geschrapt, aangezien het ministerieel besluit vanaf 9 juni de beperkingen rond alcohol opheft.

Op het einde van het school- en academiejaar verdwijnt ook de mondmaskerplicht aan de schoolpoorten en ingangen van onderwijsinstellingen. De Stad Gent blijft nauw overleggen met medische experten om de mondmaskerplicht te evalueren. De besmettingsgraad en positiviteitsratio zijn daarbij de belangrijkste paramaters. Als de cijfers zouden verslechteren, kan de mondmaskerplicht opnieuw uitgebreid worden.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Donald Fagen

I.G.Y.
04:39

Regi & Pauline

Lost without you
04:36

Raymond Van Het Groenewoud

Vlaanderen boven
04:33

John Lennon

Happy xmas
04:29

Mud

Tiger Feet