Luister Live

Als De Dag Van Toen – 10 November

15 november 2018 - 8:43

Elke week gaat Fabian terug in de tijd. Wat is er dag op dag zoal gebeurd in de wereld? Of welke speciale personen werden geboren? En vooral, welke muziek was toen populair?

9/10 november 1989

28 jaar, 2 maanden en 26 dagen. Zo lang deelde de 43 kilometer lange grensmuur de Duitse hoofdstad Berlijn in twee. Een tot 500 meter brede strook niemandsland scheidde families van de ene dag op de andere genadeloos van elkaar. Tot het volk in opstand kwam en de eerste gaten in de muur sloeg, op 9 november 1989.

Het duurde uiteindelijk 28 jaar, twee maanden en 26 dagen tot de Oost-Berlijners na maandenlange protesten voor meer bewegingsvrijheid – en met behulp van een klungelige persconferentie – in hun opzet slaagden: de Muur openen in een vreedzame revolutie. Het was op de avond van 9 november 1989 dat de woordvoerder van het Oost-Duitse Politbureau, Günter Schabowski, nieuwe, soepelere grensregels aankondigde en per ongeluk erbij zei dat die volgens hem al dezelfde avond in voege zouden treden.

Overweldigd door de gigantische mensenmassa die daarop naar de grenzen stroomde, openden grenswachters die een bloedbad wilden vermijden als eerste de grenspost in de Bornholmer Straβe. Van dan af ging het snel: meteen volgden de andere grensovergangen, en konden duizenden uitzinnige Oost- én West-Duitsers het begin van het einde van de tweedeling vieren op het monument dat ze tientallen jaren hadden verafschuwd. De dynamiek was niet meer tegen te houden, op 4 oktober 1990 werden beide ‘Duitslanden’ herenigd.

3 | Milli Vanilli – Girl I’m Gonna Miss You

2 | Technotronic ft. Felly – Pump Up The Jam

1 | Sydney Youngblood – If Only I Could

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Culture Club

Time (Clock Of The Heart)
18:40

Survivor

Eye of the tiger
18:37

Till West

- Same man
18:34

Conor Maynard

Don't you worry child
18:30

Morrissey

Spent the day in bed