Luister Live

Archeologiedagen in Vlaanderen: “Publiek laten kennismaken met echte archeologie, niet zoals in de films”

5 juni 2018 - 20:45

Afgelopen weekend vonden de eerste Archeologiedagen plaats in heel Vlaanderen, georganiseerd door het voor Forum Vlaamse Archeologie. Ook de faculteit Archeologie van de Universiteit Gent deed er aan mee en trakteerde het publiek onder andere op een workshop vuursteen bewerken op de Kouter. Hans Vandendriessche maakt een doctoraat over mesolithische werktuigen en vindt dat archeologie nodig onder de aandacht moet gebracht worden. “Er doen zoveel misvattingen de ronde.”

De Universiteit Gent deed met veel plezier mee aan de Archeologiedagen: “Wij wilden heel graag ons steentje bijdragen, letterlijk en figuurlijk,” vertelt Hans. Bezoekers konden genieten van een rondleiding in het STAM over de hammams en ook van een panelgesprek waarbij: “Leken vragen kunnen stellen over archeologie.” Daarnaast stond Hans zelf in voor de workshop vuursteen bewerken om het publiek een flashback te geven naar de prehistorie. “We leren hoe mensen zelf bruikbare voorwerpen kunnen maken en leggen de spelregels van de prehistorie uit.”

Die prehistorie is wel anders dan in films wordt voorgesteld. “Ik ken niet veel films waarin vuursteen bewerkt wordt maar het is zeker zo dat het beroep geromantiseerd wordt in films. Hierdoor doen veel misvattingen over het beroep de ronde en wij willen het in een positief daglicht stellen.”

Herbeluister hier het interview:

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Blondie

Atomic
05:11

Kylie Minogue

A second to midnight (met Years & Years)
05:07

Daryl Hall & John Oates

Kiss On My List
05:04

Michael Buble

All i want for christmas is you
05:00

BIlly Joel

River of dreams