Luister Live

Bodemonderzoek site treinramp

14 januari 2022 - 14:55

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) voert bijkomend bodemonderzoek uit in de bluszone waar in 2013 een trein kantelde. In afwachting van de resultaten van dit onderzoek geeft het Agentschap Zorg en Gezondheid het advies om geen grondwater te gebruiken voor consumptie aan wie woont binnen een straal van 500 meter van de bluszone. De bewoners die binnen de perimeter wonen ontvangen een brief van de gemeente met de aanbevolen maatregelen.

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) startte vorig jaar op verschillende plaatsen in Wetteren met een bodemonderzoek om na te gaan of er PFOS of PFAS in de grond aanwezig zijn. Die stoffen kunnen zich ook verspreiden bij het blussen met blusschuim dat fluor bevat. Ook de bodem in de bluszone waar in 2013 een trein kantelde wordt onderzocht. In afwachting van de resultaten van het eerste bodemonderzoek werden begin juli 2021 in een zone van 100 meter rondom de bluszone een aantal maatregelen getroffen. Alle bewoners van de zone kregen toen een brief met de voorzorgsmaatregelen.

Nu de resultaten van het eerste bodemonderzoek gekend zijn, ontvingen zowel de inwoners binnen een perimeter van 100 meter als 500 meter rond de voormalige bluszone nieuwe adviezen van het Agentschap Zorg en Gezondheid. In totaal gaat het om 252 huishoudens.

Voor de 14 huishoudens binnen de zone van 100 meter zijn er versoepelingen ten opzichte van de maatregelen van juli 2021. Met uitzondering van kwetsbare personen, kunnen ze vaker producten uit eigen tuin eten. Deze 14 gezinnen en bijkomend de 238 huishoudens binnen de zone van 500 meter krijgen wel het advies om geen grondwater te gebruiken, behalve voor het spoelen van het toilet en het wassen van de auto.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Bruno Mars

Leave the door open
15:31

Sheryl Crow

All I Wanna Do
15:25

Train

Drops of Jupiter
15:23

Diana Ross & The Supremes

Stop! In The Name Of Love
15:19

Billy Joel

She's always a woman