Luister Live

Drijvende groeneilanden in Gent

16 mei 2021 - 8:31

Op de Watersportbaan in Gent liggen er drijvende groeneilanden. De Stad Gent wil onderzoeken of zulke groeneilanden een alternatieve oplossing kunnen zijn om de komende jaren meer natuurvriendelijke oevers aan te leggen in Gent.

In de stad zijn de oevers dikwijls gebetonneerd of zijn de bermen te steil. Dan is er vaak geen ruimte voor zachthellende oevers met vochtminnende vegetatie. Oevers natuurvriendelijk maken, is dus niet evident in een stedelijke context. Grond laten aanrukken om in het water meer leefoppervlakte te voorzien voor fauna en flora kan een alternatief zijn, maar in dat scenario moet het ingenomen watervolume gecompenseerd worden en net daar is er amper ruimte voor.

Enkele jaren geleden kwamen er al groeneilanden aan het Jan Van Hembysebolwerk. Intussen is er veel meer ervaring opgedaan in Nederland en het Verenigd Koninkrijk en is de toepassing sterk verbeterd. Daarom experimenteert de Stad Gent met drijvende groeneilanden op drie locaties op de Watersportbaan. De groeneilanden liggen aan het Open Huis Watersportbaan, langs de hondenzwemvijver en aan het uiteinde van de R4 ter hoogte van een juryplatform.

De eilanden drijven op het wateroppervlak door een gedeeltelijke opbouw uit kunststof en meten ongeveer 2 vierkante meter. Op het eiland bloeien er oeverplanten en leven er allerlei diertjes zoals libellen. Ook onder het eiland krioelt het van het leven: kleine visjes groeien er veilig op tussen de plantenwortels.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Robert Palmer

Johnny & Mary
22:06

Ed Sheeran

Shivers
22:00

Bryan Adams

Do i have to say the words
21:58

Michael Buble

Feeling Good
21:54

St Germain

Sure thing