Luister Live

Economische uitbuiting in Gent

- 10 oktober 2020 - 9:32

Op woensdag 7 oktober zijn politie- en inspectiediensten binnengevallen in enkele restaurants en privéwoningen van een gezin dat ervan verdacht wordt haar personeel economisch uit te buiten. Er zijn aanwijzingen dat het personeel via arbeidsvergunningen gekoppeld werd aan hun restaurants en slechts een schamele verloning kreeg. Een restaurant op de Vrijdagmarkt in Gent werd verzegeld en twee verdachten werden aangehouden.

De sociale inspectiediensten voerden al enige tijd een onderzoek naar de tewerkstelling van Turkse koks in de restaurants van een familie te Gent.

Uit verklaringen blijkt dat de verdachten in Turkije personeel aantrokken met mooie beloften. Deze kregen dan een Belgische arbeidsvergunning toegekend, gekoppeld aan het restaurant. Het systeem van arbeidsvergunningen, dat in essentie bestaat om de economie en de arbeidsmarkt te ondersteunen, werd hier gebruikt als uitbuitingsmechanisme. Er zijn aanwijzingen dat de voorwaarden niet gerespecteerd werden en de overheidsdiensten misleid werden, onder andere door het aanleveren van foutieve informatie. De werknemers kregen bovendien een zeer schamel loon.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Heaven 17

Let me go
22:45

Black Eyed Peas

I gotta feeling
22:41

Jacksons

Shake your body
22:39

DJ Licious

Million moons
22:35

David Bowie

Fame