Luister Live

Geen windturbines in Overschelde

11 juni 2021 - 13:57

De Deputatie van de Provincie Oost-Vlaanderen weigert de vergunning voor twee windturbines in de bedrijvenzone Stookte in Wetteren-Overschelde.

Tegen de komst van de 180 meter hoge turbines was veel protest gekomen vanuit de buurt. Er werd een actiecomité opgericht, 2.253 bezwaarschriften ingezameld en ook de gemeente Wetteren en het Agentschap Natuur en Bos gaven een negatief advies. Nu volgt de Provincie en weigert die een vergunning aan de bedrijven Omnichem en Recticel om op hun terrein een windturbine te bouwen. Engie kan hiertegen wel nog in beroep gaan bij de Vlaamse regering.

Uit de beoordeling blijkt dat een van de windturbines zeer dicht bij de Schelde wordt ingeplant, binnen een seizoenstrekroute voor water- en zangvogels en binnen een structuurrijk bos met bomen en constructies met potentieel voor vleermuizen. Uit het advies van het Agentschap voor Natuur en Bos blijkt dat deze turbine een te grote impact zal hebben op de natuurwaarden en de natuurlijke structuur van de Scheldevallei. Doordat deze windturbine niet voor vergunning in aanmerking komt en er in de omgeving geen andere windturbines aanwezig zijn, maakt de andere voorziene windturbine geen deel uit van een cluster. Het betreft dus een solitaire turbine en daardoor komt ook deze niet voor vergunning in aanmerking.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Salt 'n' Pepa

Push It
07:39

Santana

She's Not There
07:30

Christina Aguilera

Genie in a bottle
07:26

Gabrielle

Dreams
07:22

Aretha Franklin

Respect