Luister Live

Gijzenzele: Boeren protesteren tegen inpalmen van hun gronden

13 februari 2021 - 20:09

Zaterdagavond hielden landbouwers uit de streek van Oosterzele een lichtjesactie voor meer ruimte. Ze willen dat de overheid niet over, maar met de boeren spreekt.

De actie ging uit van de Bedrijfsgilde regio van Merelbeke, Melle en Oosterzele. In deze gemeenten zijn veel dynamische landbouwbedrijven die graag hun landbouwgrond willen behouden. Door allerhande claims op grond en een problematische vergunningsverlening zet de Vlaamse regering hun ondernemerschap, letterlijk en figuurlijk, onder druk.

In Oosterzele worden enkele projecten in samenspraak met de landbouwers ontwikkeld, zoals de ambachtelijke zone en de verdubbeling van de N42. Er zijn echter enkele projecten zoals de VRV-site in Scheldewindeke en het project Rodeland die hen zorgen baren.

Het is vooral tegen het inpalmen van agrarische gebieden voor bebossing dat er geprotesteerd werd. De VRV-site is daar een voorbeeld van. Voor het Rodelandproject vrezen de landbouwers dat hetzelfde zal gebeuren. Rodeland is een landschapsproject op het grondgebied van de gemeenten Gavere, Melle, Merelbeke en Oosterzele.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Donald Fagen

I.G.Y.
04:39

Regi & Pauline

Lost without you
04:36

Raymond Van Het Groenewoud

Vlaanderen boven
04:33

John Lennon

Happy xmas
04:29

Mud

Tiger Feet