Luister Live

Hoogste windturbine van het land komt in Gent

17 februari 2021 - 15:03

De hoogste windturbine van Belgiƫ wordt binnenkort in de haven van Gent gebouwd. De turbine heeft een maximale tiphoogte van 242 meter.

De bouwheer is energieproducent Engie en het recyclagebedrijf Renewi. Ze verkregen een vergunning voor de bouw van de windturbine op het terrein van Renewi aan de Moervaartkaai in de haven van Gent. Dank zij deze turbine zal Renewi ongeveer 75% van zijn elektriciteitsbehoefte kunnen dekken met lokaal geproduceerde hernieuwbare stroom. de nieuwe windturbione levert stroom voor een equivalent van het jaarverbruik van 4.300 gezinnen.

Momenteel is Engie volop bezig met het maken van de voorbereidingen voor de bouw van de turbine. Rekening houdend met de langere leveringstermijn voor onderdelen zullen de bouwwerken vermoedelijk starten in de tweede helft van 2022. De indienstneming van de windturbine is gepland in het eerste kwartaal van 2023.

De medewerkers van Renewi en de buurtbewoners krijgen de kans om aandelen in de windturbine te verwerven. Elk jaar kunnen zij een divident ontvangen, afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Delegation

Put a little love on me
12:57

Tiesto

Don't be shy
12:53

Elton John

I don't wanna go on with you
12:48

LMFAO Feat. Lauren Bennett & Goonrock

Party Rock Anthem
12:45

Keane

This Is the Last Time