Luister Live

Microfibres Laarne: Aanvraag tot brownfield

- 1 mei 2020 - 11:32

Voor de ontwikkeling van de Microfibres-site in Laarne wordt zowel door de ontwikkelaar als door de gemeente een aanvraag ingediend bij het Vlaams Agentschap Ondernemen en Innovatie om het project te erkennen als brownfield.

Na het faillissement van Microfibres stond het domein jarenlang leeg. De site is 7 hectare groot. Onlangs werd het verkocht aan die projectontwikkelaar Acasa. Brownfields zijn verlaten of onderbenutte terreinen die moeizaam tot herontwikkeling komen omwille van diverse factoren zoals complexiteit, hoge ontwikkelingskosten en onzekerheden. De Vlaamse Regering stimuleert en faciliteert de herontwikkeling van deze brownfields door het afsluiten van convenanten met projectontwikkelaars en investeerders. In het kader van een brownfieldconvenant kunnen ook afspraken gemaakt worden omtrent de bodemsanering en de afstemming ervan op de herontwikkeling van de site.

De realisatie zal een grote impact hebben omdat het 7 hectare groot projectgebied aansluit bij de dorpskern van Laarne. Inhoudelijk is nog niets vastgelegd. Pas na goedkeuring van het convenant door de Vlaamse regering kan de ontwerpfase starten. Nu is de ganse site ingekleurd als bedrijvenzone. Dat moet veranderen naar gedeeltelijk bedrijvenzone en een deel woonzone met gemeenschapsversterkende groene ruimtes. Ook de Maanbeek, die nu ondergronds loopt, moet terug open gemaakt worden.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

MacKenzie

Innocence
01:15

Jocelyn Brown

Somebody Else's Guy
01:12

Lauren Spencer-Smith

Fingers crossed
01:07

Whitney Houston

I'm Every Woman
01:03

Jane Birkin & Serge Gainsbourg

- Je t'aime moi non plus