Luister Live

Nieuwe functie voor gashouders

5 juli 2021 - 12:52

De twee monumentale gashouders op de Tondeliersite in Gent hebben een nieuwe functie gekregen. Eén gashouder werd volledig gerestaureerd en doet nu dienst als waterreservoir voor de buurt, de andere werd omgetoverd tot ontmoetingsplek.

De twee gashouders op de Tondeliersite aan de Gasmeterlaan zijn de enige restanten van de gasfabriek waaraan de Gasmeterlaan zijn naam ontleent. Ze fungeerden als opslagplaats voor het daar geproduceerde kolengas. De vroegere ‘tondeliers’ gebruikten dat gas om de Gentse straatlantaarns aan te steken.

Gashouders raakten lang geleden al in onbruik. De voorbije eeuw verdwenen ze gaandeweg, maar deze twee gashouders hielden stand en werden zelfs beschermde monumenten. Om de gashouders weer een functie te geven, werd beslist om ze te restaureren. Eentje enkel bovengronds, de andere kreeg een totaalrenovatie.

Dankzij een samenwerking met het Industriemuseum staan er rondom de gashouders infopanelen over de geschiedenis van de Compagnie du Gaz de Gand, de werking van de gashouders en de ontwikkeling van de Rabotwijk. Ledlampen zullen de gashouders later ook verlichten, elke dag van valavond tot middernacht. Het grote publiek moet wel nog even wachten om de gashouders te betreden. De komende weken worden de hellingen immers bezaaid en bewerkt, pas daarna kunnen bezoekers erbij.

De gashouders zijn opgenomen in de Open Monumentenroute van 2021. Op dat moment kunnen bezoekers ze voor het eerst in al hun pracht en praal bewonderen.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Angele

Balance ton quoi
05:29

Genesis

Land Of Confusion
05:24

Michael Jackson

Billie Jean
05:19

Annie Lennox

Why
05:15

David Guetta

The World Is Mine