Luister Live

Ochtenduitzending donderdag 14 oktober 2021

14 oktober 2021 - 6:42

 Woensdagavond vond een intieme plechtigheid van het schepencollege plaats met de dochter, zoon, kleindochters en achterkleindochter van Korea-slachtoffer Camiel Braeckman. Het graf van het enige Wetterse slachtoffer van de ‘vergeten oorlog’ ligt achteraan de begraafplaats aan het grote Achttien augustusmonument. Woensdag werden, op vraag van Defensie, voor het eerst de Korea-gesneuvelden herdacht. De bedoeling is om overal in het land het graf van al deze gesneuvelden te erkennen als oorlogsgraf, zodat het graf beschermd kan worden als een eeuwige concessie. In Wetteren was dat al het geval. Begin 1953 vertrok Camiel naar de oorlog in Korea uit idealisme en werd meteen naar de frontlinie gestuurd. Enkele maanden later, op 8 april 1953, sneuvelde hij daar.

De Stad Gent opent een online rouwregister voor Rudi Van Landeghem, een eerbetoon aan een van de spilfiguren van het Gentse sociale middenveld. Rudi Van Landeghem stond bekend om zijn sociale bewogenheid en zijn groot rechtvaardigheidsgevoel. Hij was bijzonder actief in talrijke verenigingen en streed tegen onrecht. De problematiek van daklozen en mensen in armoede lag hem na aan het hart. Hij was een van de trekkers van het Gents solidariteitsfonds dat tijdens de coronacrisis 100.000 euro inzamelde voor de zwaarst getroffen mensen. Daarnaast knapte hij met zijn vzw Woongift leegstaande woningen op om dakloze jongeren onderdak te geven.

In Wetteren, Laarne, Lochristi en Wachtebeke zal vanaf 2023 één nieuwe woonmaatschappij actief zijn. De woningen zijn momenteel in beheer van Eigen Dak en Volkshaard. De Vlaamse overheid wil dat er per gemeente slechts 1 woonmaatschappij actief is. Bovendien is er ook nog de regiovorming waarbij Wetteren en Laarne zich aansloten bij regio Gent. Wichelen koos voor regio Dendermonde. Dat betekent dat de sociale woonmaatschappij Eigen Dak die nu actief is in Wetteren, Laarne en Wichelen niet langer voor de drie gemeenten kan werken. Op vraag van de Vlaamse overheid werd nu een werkingsgebied afgebakend waarin een nieuwe woonmaatschappij wordt opgericht waarvan ook de sociale verhuurkantoren (SVK) deel zullen uitmaken. De vier gemeenten die elkaar hierin vonden zijn Wetteren, Laarne, Lochristi en Wachtebeke.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

George Benson

Lady Love Me (One More Time)
12:28

Emma Bale

Fortune Cookie (feat. Milow)
12:24

William Pitt

City lights
12:18

Elton John

Cold heart (met Dua Lipa)
12:15

Sade

Paradise