Luister Live

Ochtenduitzending donderdag 16 september 2021

16 september 2021 - 6:24

In De Krook in Gent kunnen liefhebbers nog tot 29 oktober 2021 genieten van de mooiste filmposters van de collectie van Archief Gent, die in totaal zo’n 9.000 exemplaren telt. Het gaat om een van de grootste collecties in BelgiĆ«. De expo is een samenwerking met Ugent en KULeuven en toont affiches die het publiek naar de zalen moesten lokken in de periode van 1938 tot 1961. De kleurrijke afbeeldingen, dynamische letters en opvallende composities springen meteen in het oog. Dankzij het kader en de titelstrook wist het publiek ook wanneer en waar elke film werd vertoond.


Het Zwijntjesbos, de avontuurlijke speelplek aan de rand van het Parkbos in Zwijnaarde, krijgt steeds meer vorm. De eerste kleuters hebben er intussen het nieuwe, interactieve kleuterpad uitgeprobeerd, het eerste op Gents grondgebied. Samen met JCI Gent Artevelde ontwierp de Stad Gent een belevingspad voor kleuters en hun gezinnen met doe-opdrachten, een mp3-verhaaltje en een boekje. JCI bedacht het concept, de opdrachtjes en een aantal elementen op het terrein. De Stad Gent zorgde voor de grotere elementen en de bewegwijzering.

Na jarenlang aandringen bij het Agentschap Wegen en Verkeer komt er eindelijk een structurele oplossing voor het acute veiligheidsprobleem op Kapellendries. Kapellendries is vooral een probleem voor fietsers. De drukke smalle doorgang biedt hen niet zo veel plaats. Bovendien passeren er dagelijks duizenden fietsers van of naar de centrumscholen. Er komen afgescheiden en verhoogde fietspaden. Het plan zit zelfs al in een aanbestedingsfase en zal eind dit jaar gegund worden zodat de werken misschien al eind volgend jaar kunnen beginnen. Voor de aanleg van de fietspaden is er extra plaats nodig. Er zijn geen onteigeningen maar een deel van de parkeerplaatsen verdwijnt.

Het Huis van Alijn verwelkomt een nieuwe collectie theaterpoppen. De collectie is een schenking van Cemper, het Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed, en bevat meer dan 300 poppen. In het najaar van 2019 zocht Cemper een nieuwe thuis voor zijn collectie van honderden historische theaterpoppen. Het Huis van Alijn is een van de vijf geselecteerden die een deel van deze collectie verwierf. De poppen worden bewaard in het centraal erfgoeddepot van de Stad Gent in de Ghelamco Arena. In dit depot kan de collectie op een duurzame manier bewaard worden.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Monty Python

Always look on the bright side
16:19

Isabelle A

Ik denk te veel (met Tim Akkerman)
16:15

Snow Patrol

Chasing cars
16:11

Soulsister

Through Before We Started
16:05

Ed Sheeran

Bad habits