Luister Live

Pilootproject sneltesten voor leerlingen en leerkrachten

16 december 2020 - 15:20

De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) en het Rode Kruis werken samen om sneltesten af te nemen bij leerlingen en leerkrachten die op school in nauw contact kwamen met een besmet persoon. Dat is onder meer het geval in Gent.

Deze week starten er pilootprojecten in Gent en in de regio Tienen-Diest-Aarschot. Dankzij het sneltesten kan men beter te weten komen hoe het virus zich verspreidt op school en kan er sneller ingegrepen worden. Secundaire gevallen en mogelijke clusters binnen het onderwijs worden bijvoorbeeld sneller opgespoord. Zo wordt het ook makkelijker om de scholen open te houden.

“Vlaanderen is niet helemaal bevoegd voor sneltesten, maar nood breekt wet”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Na een eigen systeem van contactopsporing wordt nu een eigen systeem van sneltesten op poten gezet voor het onderwijs”.

De CLB’s gaan nu samenwerken met het Rode Kruis om (snel)testen af te nemen bij leerlingen en leerkrachten die op de lagere of de middelbare school in nauw contact kwamen met een besmet persoon. Het eerste pilootproject is gestart in Gent. Concreet zal het CLB de hoogrisicocontacten opsporen en preventief in quarantaine plaatsen, maar hen nu ook uitnodigen om zo snel mogelijk een sneltest af te leggen. Mensen krijgen dan een afspraak in een testcentrum. In Gent is dat in het testdorp op de site van het AZ Jan Palfijn.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

robbie williams

millennium
23:39

Rita Ora

Your Song
23:36

Faith Evans

Mesmerized (Freemasons Radio Edit)
23:32

Snow Patrol

Every Car You Chase
23:27

John Farnham

You're The Voice