Luister Live

Proefproject tegen Aziatische hoornaar

25 januari 2021 - 11:23

De Provincie Oost-Vlaanderen start met een pilootproject in de strijd tegen de Aziatische hoornaar. Dat is een exotische wespensoort die een bedreiging vormt voor de inheemse honingbijen. In het vorige jaar werden in Oost-Vlaanderen 40 nesten aangetroffen.

De agressieve wespensoort kan zich razendsnel uitbreiden dank zij de klimaatopwarming. Dat is slechts nieuws voor de honingbijen want de wesp dringt binnen in hun kasten en rooft volledige nesten leeg. De Provincie wil nu een beroep doen op de vzw Rato die de kennis en de expertise in huis heeft in de bestrijding van exoten. Er wordt een team samengesteld met de juiste uitrusting en opleiding om vanaf augustus de wespen te bestrijden. Augustus is immers de maan waarin de nesten sterk groeien en zichtbaar worden. Het project is een samenwerking met Vespa-Watch, de brandweerzones en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. De grootste uitdaging is het lokaliseren van de nesten.

Met het project wil de Provincie tot een plan komen voor lokale besturen en burgers zodat die weten wat te doen. Voor de mens is de Aziatische hoornaar niet gevaarlijker dan een gewone wesp maar mensen met een allergie voor bijen- en wespensteken zijn maar beter op hun hoede.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Climie Fisher

Love Changes (Everything)
10:26

Black Eyed Peas

Vida Loca
10:22

Korgis

Everybody's Gotta Learn Sometime
10:17

Sabien Tiels

Als jij het niet meer weet (met Westelinck)
10:12

David Bowie

Absolute Beginners