Luister Live

Schapen in De Prijkels

20 april 2021 - 17:22

Op het bedrijventerrein De Prijkels in Nazareth zullen schapen het gemeenschappelijk groen onderhouden.

De uitbreiding van het bedrijventerrein ‘De Prijkels’ is zo goed als afgewerkt. Bijna alle harde infrastructuur zoals wegen en fietspaden is aangelegd. De groene infrastructuur is ingezaaid met gras en bloemenrijk grasland en er zijn inheems bosgoed en hoogstambomen zijn aangeplant. Om de kwaliteit van de groenaanleg te waarborgen, zijn beheersmaatregelen nodig. Een kudde schapen van De Grazer vzw helpt hierbij.

Schapen ogen niet alleen mooi in het landschap, ze dragen ook bij tot de biodiversiteit. Door verschralingsbeheer krijgt men een bloemenrijker grasland dat zorgt voor een toename van de fauna. Bloeiende planten trekken veel insecten aan zoals vlinders, hommels, spinnen, sprinkhanen, kevers. Veel insecten zorgen op hun beurt voor weidevogels, zangvogels, amfibieën en kleine zoogdieren. Verschralingsbeheer betekent niet tot weinig bemesten van het perceel en maaien waarbij het maaisel wordt afgevoerd. Door te werken met schapen is er geen maaiafval en een vermindering van brandstofverbruik.

Deze vorm van begrazing wint de laatste jaren steeds meer aan belang. Een herder stuurt zijn kudde met de hulp van een herdershond doorheen het gebied waarbij er op maat wordt begraasd. Ze grazen overdag en gaan iedere avond naar een nachtweide. De Grazer vzw zal zorgen voor een voorjaars- en najaarsbegrazing. Het perceel moet kaal de winter ingaan zodat de ondergrond tijdens het voorjaar veel licht opvangt.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Neil Diamond

Hello again
11:36

Regi

Vergeet de tijd (met Camille)
11:33

DNA Feat. Suzanne Vega

Tom's Diner
11:27

Doobie Brothers

What a fool believes
11:23

Stash

I need a woman (met Sarah Bettens)