Luister Live

Sint-Lievens-Houtem steunt bezwaar tegen asbeststort

- 21 mei 2020 - 16:19

Het gemeentebestuur van Sint-Lievens-Houtem steunt het bezwaar van de actiegroep ‘geen asbest in ons nest’ die zich verzet tegen de komst van een asbeststort op de Balegrosite aan de N42 in Balegem. Het bezwaar zal op 28 mei op de gemeenteraad ter stemming gelegd worden, eventueel aangevuld met opmerkingen vanuit de gemeenteraad.

Balegro vraagt een omgevingsvergunnings voor een stortplaats categorie 1 met opvulling van cementgebonden asbest. Hierover loopt een openbaar onderzoek.

Enkele elementen uit bezwaarschift zijn dat er geen garanties zijn dat de berging geen vrije asbestvezels in de omgeving zullen verspreiden, wat schadelijk is voor de gezondheid van de omwonenden. Het opslaan van asbestcement is slechts een tijdelijke oplossing. Er bestaan vandaag reeds verschillende duurzame verwerkingsmethoden voor asbest. De komst van een asbeststort betekent een minwaarde voor de hele regio, zowel op toeristisch als op maatschappelijk gebied.  De westenwind blaast het stof, afkomstig van de groeve, rechtstreeks naar Sint-Lievens-Houtem. Het feit dat dit stof in de toekomst ook asbestdeeltjes zou bevatten, vindt de gemeente ontoelaatbaar.

 

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Bon Jovi

Always
23:48

Coldplay

Speed of sound
23:45

Kylie Minogue

A second to midnight (met Years & Years)
23:42

Billy Paul

Only the strong survive
23:38

Moloko

Sing it back