Luister Live

Vlaamse boeren lijden onder corona-crisis

- 31 mei 2020 - 9:22

De corona-crisis heeft de Vlaamse boeren geen deugd gedaan. De meerderheid van de boeren krijgt een financiële knauw door de coronacrisis. Een ILVO-enquête wijst op een dalende investeringsbereidheid, lagere inkomsten, een somberder toekomstbeeld en meer mentale druk.

Qua productie is het landbouwsysteem overeind gebleven. Behoudens enkele problemen met het vinden van voldoende seizoenpersoneel is de aanvoer van landbouwproducten op peil gehouden en bleven de winkelrekken gevuld. Ondanks dat blijken de landbouwers op economisch vlak substantiële verliezen te lijden.

Ruim 70% van de ondervraagde landbouwers geeft aan een lagere prijs te ontvangen voor hun verkochte landbouwproducten. Tegelijk zegt ongeveer de helft van de groep méér te moeten betalen voor grondstoffen zoals zaaigoed, veevoer of medicijnen. Bijna 40% krijgt minder hoeveelheid product verkocht.

Drie kwart is pessimistisch over de nabije toekomst en vreest een negatief cijfer binnen dit en een jaar. Investeringsplannen worden voorlopig opgeborgen. De boeren halen de broekriem aan en teren in op reserves. Bij velen verzwakt de mentale weerbaarheid en stijgt de stress.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

The Weekend

Blinding lights
02:17

Of monsters and men

Little talks
02:14

Toon Porrez

Christmas time is coming
02:09

Heavy D & The Boyz

Now that we found love
02:06

Dave Edmunds

I Hear You Knocking