15de keer Calipage Run in Wetteren: “We lopen voor een buitenfitness voor het lokale goede doel MFC Sint-Lodewijk”

Fabian Tack
21 juni 2018 - 21:25
15de keer Calipage Run in Wetteren: “We lopen voor een buitenfitness voor het lokale goede doel MFC Sint-Lodewijk”

Een oude bekende duikt terug op in Wetteren: de Calipage Run wordt voor de 15de keer georganiseerd. Het concept werd lichtjes veranderd, en zo ook de datum, maar de inzet en de goesting zijn gebleven. Rik Ost organiseert, in afwisseling met gemeente Oordegem, het evenement dit jaar aan het begin van de vakantie, op 29 juni 2018. “We zitten op de laatste schooldag, dus we rekenen op een volledige decompressie na een lang en vermoeiend schooljaar.”

Het team van de Calipage Run zag zich noodgedwongen om een aantal veranderingen door te voeren. “We zaten eind augustus, dus de week voor Wetteren kermis. En toeval wou dat we twee edities te kampen hebben gehad met een hittegolf. En we hadden toen ook een veel te competitief karakter, waardoor de gewone joggers niet meer present tekenden op onze straatloop, en de inspanningen die wij leverden niet meer in verhouding stonden met de opkomst en respons. Daarmee hebben we beslist om afscheid te nemen in schoonheid. Het was qua organisatie top, maar enkel de aanwezigheid van de grote massa was er niet. In Oordegem werd ook al even gebroed op een stratenloop, ten voordele van het Kinderkankerfonds. Doordat wij gestopt waren in Wetteren, zagen zijn hun kans en hebben ze ons geëngageerd om de stratenloop op poten te zetten. De respons en de voldoening was zo mega, dat ze het event meermaals willen laten doorgaan. We hebben toen de afspraak gemaakt om het in beurtrol om de twee jaar te organiseren, het ene jaar in Wetteren, en het andere jaar in Oordegem.”

Goed doel

Een tweede verandering is dat de run haar opbrengst nu ook op zijn minst deels schenkt aan een goed doel. “We hebben gemerkt in Oordegem, al de respons die je daarop krijgt, zowel naar deelnemers als naar sponsors, als het te voordele is van een goed doel, is het een gans andere perceptie. Dus je krijgt in een keer aandacht van serviceclubs, van grote sponsors, van de grote massa. En dat format hebben we overgenomen, en met dezelfde enorme respons. We hebben niet gekozen voor een project zoals het Kinderkankerfonds, maar voor een lokaal goed doel, en dat is MFC Sint-Lodewijk. Ze hebben wel budgetten, maar voor specifieke doelen, zoals een buitenfitness, krijgen ze die niet rond. En dat het doel lokaal is, en veel mensen ermee gekend zijn, draagt er ook bij dat wij een enorme respons hebben van lokale handelaars, bedrijven en deelnemers.

Swim & Swing en partytime

Ook sportdienst Wetteren is op de kar gesprongen. Samen met de Calipage Run, gaat ook de Swim en Swing door in de Warande in Wetteren. De Swim en Swing is een sportevenement van de gemeente Wetteren, waarbij de middelbare schoolkinderen hun schooljaarstress van zich kunnen komen afzwemmen in het openluchtzwembad onder het genot van een aantal optredens. “De sportdienst zag ook wel graten in onze organisatie. Ze hebben hun organisatie, die normaal gezien een week vroeger lag ter gelegenheid van de Topdagen, een week verschoven. Nu krijgen we eigenlijk één groot evenement in de Warande.”

Na de run en het zwemfestijn barst in de Warande nog een ander feestje los. “We nodigen iedereen uit na de Calipage Run om met ons te komen feesten in de Warande. Er is een optreden van iRockXL, met de beste muzikanten die present tekenen, dus ik verwacht wel een leuke party achteraf. En we zitten op de laatste schooldag, dus we rekenen op een volledige decompressie na een lang en vermoeiend schooljaar.”

Praktisch

De organisatorische aanpak is echter niet zo veel veranderd. Hoewel de competitiedrang wat weggenomen is door atletiekclubs niet meer expliciet uit te nodigen, wordt wel nog op tijd gelopen. “We starten met kidsruns om 18u30. Kinderen die geboren zijn in 2014 kunnen al deelnemen, en dat gaat tot en met het zesde leerjaar, dus geboortejaar 2005. Om 19u45 starten de 2,5km en 5km. Die starten samen. Uiteindelijk start de grootste massa, voor de 10km om 20u30.”
De organisatie verwacht een grote opkomst, dus inschrijven vooraf is zeker gewenst. “In voorinschrijving zitten we nu al aan bijna 400. Dat is immens veel op twee weken voor de wedstrijd. Uit ervaring weten we dat dat getal zeker maal twee of zelfs maal drie zal zijn aan de inschrijvingstafel. Dus om lange wachtrijen te vermijden, zou ik zeker aanbevelen om in te schrijven op voorhand. Dat kan online op https://run.calipage.be/ of in de winkel van Ost Office op het Felix Beernaertsplein, dan kan je ook meteen je rugnummer al meenemen.”

Het volledige interview kan u hier herbeluisteren

Laatst gespeeld op Accent

04:54
cover of KYGO, CONRAD with Firestone

KYGO, CONRAD

Firestone
04:50
cover of TLC with Dear Lie

TLC

Dear Lie
04:48
cover of MARK AMBOR with Belong Together

MARK AMBOR

Belong Together
04:44
cover of BASTILLE with Of The Night

BASTILLE

Of The Night
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.