4.000 jaar oude grafheuvel in Schellebelle

Johan Van Bever
20 februari 2020 - 23:13
4.000 jaar oude grafheuvel in Schellebelle

Tijdens de archeologische opgravingen in Schellebelle is een grafheuvel van zowat 4.000 jaar oud gevonden. Dat betekent dat er toen al bewoning was in de buurt.

De opgravingen vinden plaats op de site van het nieuwe sportcomplex in de Hoekstraat aan de ingang van het voetbalveld van Schellebelle. De sporen tonen aan dat de locatie ooit dienst deed als nederzetting, waar mensen op bescheiden schaal aan, landbouw deden en dieren hielden om in hun eigen bestaan te voorzien. De artefacten die tijdens de opgravingen aan het licht kwamen, zijn hoofdzakelijk fragmenten aardewerk. Daarnaast werden stukken van maalstenen en weefgewichten gevonden.

De meest spectaculaire vondst zijn de grafheuvels. De grootste ervan heeft een diameter van 55 meter en is de grootste dat in Vlaanderen bekend is. Die grafheuvel moet zowat 4.000 jaar geleden aangelegd zijn en eeuwenlang dienst gedaan hebben als begraafplaats. In de heuvel werden de gecremeerde resten van overledenen bijgezet. Op basis van de grootte wordt geschat dat die dateert van ongeveer 2.000 voor Christus. De vondsten worden nu nog verder onderzocht, onder meer de voor juiste datering van de grafcirkels en de gevonden voorwerpen.

Laatst gespeeld op Accent

02:53
cover of DANA INTERNATIONAL with Diva

DANA INTERNATIONAL

Diva
02:50
cover of REGI & ARNO with Simple Life

REGI & ARNO

Simple Life
02:47
cover of TROBI & RONNIE FLEX with Love Song

TROBI & RONNIE FLEX

Love Song
02:44
cover of Michael Marcagi with Scared To Start

Michael Marcagi

Scared To Start
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.