In Gent werd het 5-jarige bestaan van ‘restorestjes’ gevierd. Dat gebeurde met gratis taart op de Korenmarkt.
Het is nu vijf jaar geleden dat de stad Gent, samen met Testaankoop de ‘restorestjes’ voorstelde. Het was een idee tegen voedselverspilling. Sindsdien kon men op restaurant een doosje vragen om de restjes van de maaltijd mee te nemen naar huis. “Hiermee wilden we de schaamte om eten mee te vragen wegnemen en zo had het restaurant ook minder afval,” vertelt schepen van Klimaat en Milieu Tine Heyse. “Tegelijk komt er zo minder voedsel in het afval terecht. Het is een groter succes geworden dan verwacht. 178 restaurants doen mee en samen hebben ze in die vijf jaar 65.000 restjes meegegeven. Dat inspireert ook andere steden en regio’s want onze restorestjes krijgen veel navolging”.
Gentse restauranthouders die zich willen inzetten tegen voedselverspilling, kunnen de doosjes gratis afhalen in de Stadswinkel na een registratie bij de Dienst Milieu en Klimaat.