7Knots Genever wil met blend jenever uit slijk halen: “Vroeger werden er per fles whisky 36 flessen jenever geïmporteerd maar dat lijkt vandaag vergeten”

Fabian Tack
16 oktober 2018 - 9:12
7Knots Genever wil met blend jenever uit slijk halen: “Vroeger werden er per fles whisky 36 flessen jenever geïmporteerd maar dat lijkt vandaag vergeten”

Afgelopen zomer werd Jente Gees nog verkozen tot beste barman in de Nikka Whisky Perfect Serve cocktail competition. Die passie voor het mixen van drankjes vertaalde zich in het stoken van 7Knots Genever samen met zijn goede vriend Michael Levantaci. Jente is de ex-zaakvoerder van Coupe de Ville en reist de wereld rond. Vanuit zijn (inter)nationale ervaring merkte hij dat jenever in het slijk zit: “De eerste keer dat ik wist dat er een probleem was met het imago van de jevener in ons land, was toen ik geen jenever kon kopen in de duty free shop in Zaventem. Vroeger was het ons grootste exportproduct maar dan is het opeens fout gelopen.”

Jente Gees wil dus samen met Michael Levantaci jenever wereldwijd terug onder de aandacht brengen en hij denkt te weten waar het fout zit. “Jenever blijkt vaak moeilijke Nederlandse namen te hebben doordat de branding eerder lokaal is. Zo heb je bijvoorbeeld Balegemse Jenever maar voor Engelstaligen moeilijk is dat moeilijk uit te spreken.” Daarom kozen Jente en Michaël bewust voor een naam die zowel Nederlands als Engels resoneert. “In het Nederlands verwijst het naar de 19e eeuw in Antwerpen De vissersboten werden toen knotsboten genoemd en de rederij met het meeste aantal knotsboten was 7. Bovendien kozen we voor een rode 7 omdat deze verwijst naar de Antwerpse Red Star Line, een passagiersboot die heel wat beroemde mensen zoals Albert Einstein vervoerde.” Ook de Engelse betekenis vertrekt vanuit het water. “Ik heb op heel wat schepen en jachten gewerkt en voor mij is de zee het lichaam dat elke cultuur en elk land met elkaar verbindt, zo willen we inspelen op de internationale markten.”

Johnny Walker

7Knots Genever heeft niet de intentie om andere stokerijen zoals Filliers de loef af te steken door een beter product te maken. “Zij zijn er vaak al 200 jaar mee bezig dus dat is zeker niet de bedoeling. Wij kopen producten van distilleerderijen om een blend te maken. Op die manier kunnen we de beste factoren uit verschillende producten naar voor laten komen, een beetje zoals Johnny Walker doet met whiskey.”

Proeverij

Vorige week konden mensen alvast voor de eerste keer proeven van 7Knots Genever in het Posthotel. “Het is geen gemakkelijke opgave om een jeneverproeverij te organiseren. Mensen vragen meteen of het citroenjenever, vanille of klaren gaat zijn maar dan haken er ook veel af door de scherpe smaken. Wij komen meer af van de whiskey kant waardoor onze jenever zachtere smaken kent, dat komt vooral doordat we met hout werken.” De eerste proeverij was alvast een succes: ” Er waren 80 mensen op de proeverij aanwezig en we hebben hen proberen overtuigen van het mooie product dat jenever in het algemeen is. Het ging niet alleen over ons product maar ook over de geschiedenis en het proces om jenever te maken.”

New-York

Ook in het buitenland willen Michael en Jente dé jenever gaan promoten. “Komende woensdag vertrek ik voor twee maanden naar New-York en het is onze missie om de jenever terug vanonder het slijk te halen. Vroeger werden er per fles whisky 36 flessen jenever geïmporteerd maar dat lijkt vandaag vergeten te zijn. We moeten dat verhaal opnieuw aan de man brengen.”

Crowdfunding

Wie het project van Jente en Michaël wil steunen, kan terecht op de crowdfunding. We verkopen daarop de eerste 350 flessen en de kopers hun namen komen op de achterzijde van het label, ook voor alla volgende lichtingen. We merken dat pasgeboren baby’s maar ook café’s en restaurants een plekje krijgen op het label.” De crowdfunding blijkt goed te werken. “Al meer dan 30 procent opgehaald, we zijn dus zeer tevreden. Hopelijk kan de botteling in november plaatsvinden.”

Herbeluister het interview hieronder

Meer info via Indiegogo, Facebook, Instagram

 

Laatst gespeeld op Accent

06:10
cover of FAST BOY X R3HAB with Electricity

FAST BOY X R3HAB

Electricity
06:06
cover of BON JOVI with Bed Of Roses

BON JOVI

Bed Of Roses
06:03
cover of S10 with De Diepte

S10

De Diepte
06:00
cover of SABRINA CARPENTER with Espresso

SABRINA CARPENTER

Espresso
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.