Abadabukileyo 20 toontjes later: “Door middel van wereldmuziek het publiek met een warm hart naar huis sturen”

Fabian Tack
6 november 2017 - 18:07
Abadabukileyo 20 toontjes later: “Door middel van wereldmuziek het publiek met een warm hart naar huis sturen”

Reinout Bracke begon twintig jaar geleden met het koor Abadabukileyo op het Sint-Gertrudiscollege in Wetteren. 2017  is voor het koor een echt feestjaar. Eerst mochten ze onverwacht meedoen met Nodojiman the World in Japan en op 9 en 10 november vieren ze hun jubileum met concerten in CC Nova. Reinout Bracke blikt terug en vooruit samen met vaste koorleden Laura en Laureline. “Meer dan honderd mensen zullen op het podium staan. Van 11 jaar tot 77.” 

Voor Reinout Bracke begon het allemaal toen hij zelf als leerling op het Sint-Lievenscollege zat. “Een leerkracht deed ons liederen zingen van over de hele wereld. Toen ik er zelf leerkracht werd, vroeg die leerkracht aan mij om het over te nemen toen hij op pensioen ging. En toen er een plaats vrijkwam op het Sint-Gertrudiscollege, vroeg Bernard Hemelsoet (die directeur werd) mij om in Wetteren te komen lesgeven en er eveneens een koor op te richten. En zo is Abadabukileyo geboren, op 13 november 1997. ”

Engelachtig
Twintig jaar geleden was het koor meteen een schot in de roos. “Toen zongen we over de middag met zo’n 120 leerlingen, dat is de laatste jaren wel verminderd. Nu zijn we met zo’n 30 à 40 leerlingen die samenkomen, in koor zingen is dus zeker minder hip geworden. Maar de leerlingen die komen zingen zijn wel nog even enthousiast en zingen even engelachtig als twintig jaar geleden.” Laura en Laureline zijn al enkele jaren vaste waarden bij het koor. “Op de lagere school was er ook een koor en het was dus voor mij evident om ook bij Abadabukileyo te komen zingen, nu al voor het vijfde jaar. En ik zal ook sowieso bij Abadabukileyo blijven zingen,” aldus Laura. “Ik ben erbij gekomen in het eerste middelbaar nadat meneer Bracke in de klas reclame was komen maken. Vanaf de eerste repetitie ben ik bij het koor gegaan en het is nu mijn zesde jaar,” vertelt Laureline.

Graceland
Maar het verhaal is voor leerlingen na zes jaar nog verre van gedaan bij het koor, zegt Reinout. “Voor de oud-zangers hebben we Uthokozisa opgericht. De oudere leden kunnen zo blijven zingen. De twee namen – Abadabukileyo en Uthokozisa – komen trouwens van een zinnetje uit het album Graceland van Paul Simon: ‘unculo uthokozisa abadabukileyo’ wat zoveel betekent als ‘zingen maakt de verdrietige mensen gelukkig’. En dat is ook het opzet van ons koor en van de concerten namelijk het publiek met een warm hart huiswaarts sturen. Bovendien is het zingen in koor ook een familiegebeuren geworden. Mama, papa’s, opa’s, oma’s,… raken ook geïntrigeerd en komen meezingen. Tijdens de concerten zal je dat ook zien, het gaat van 11 tot 77 jaar. Ik kan dus ook niet zeggen exact hoeveel mensen er op het podium zullen staan, in ieder geval boven de honderd. Abadabukileyo wil namelijk deze ideologie uitdragen: we willen de wereld rondom ons een beetje verbeteren en zilveren stembanden zijn meer dan voldoende om bij en met ons te zingen. Iedereen die een hart heeft voor de wereld, is welkom,” legt Reinout uit.

Believe
Afgelopen jaar mocht Abadabukileyo in mei onverwacht meedoen aan Nodojiman the World, een grote muziekwedstrijd in Japan die één keer per jaar voor de hele wereld wordt georganiseerd.” Het is echt een ongelooflijk verhaal. Ik ontving een bericht via Messenger van een Japanse dame. Ze hadden op televisie een Youtube filmpje gezien van ons waarin we op repetitie het Japanse lied Believe aan het zingen waren . Voor de Japanse televisie was geen preselectie nodig en het hotel en de vlucht gingen voor ons betaald worden. Maar ik mocht wel maar zes mensen meenemen. Toen ben ik voor het eerst tegen de filosofie van ons koor in gegaan. Ik organiseerde audities en liet een jury van buiten de school mee oordelen. Hoewel ik er maar zes mocht uitkiezen, hebben we allemaal even hard genoten van het avontuur.” Ook Laura en Laureline waren erbij in Japan. “Ik dacht dat ik er nooit ging bij zijn maar het is uiteindelijk wel gebeurd. Het was een plotse belevenis die heel moeilijk is om te vatten,” vertelt Laura.

Onwerkelijk
Op Zaventem werd het koor al snel gespot door andere Japanners. “We droegen een speciale tenue dankzij Omnichem Wetteren en we hadden meteen door dat ze naar ons stonden te staren. Toen we vertelden dat we gingen meedoen aan Nodojiman the World, werden we opeens grote sterren. Ook de stewardessen op het vliegtuig behandelden ons zo. En we konden zelfs op de schermpjes op het vliegtuig de wedstrijd van vorig jaar herbekijken,” vertelt Reinout. Ook voor Laureline was het een hele ervaring. ” Ik vroeg me af of het wel allemaal echt was, het was zo onwerkelijk. We werden ontvangen met camera’s en meteen naar de tv-studio gebracht. En die zag er helemaal hetzelfde uit zoals we in het vliegtuig hadden gezien.”

Professionelen
Japan ving het Wetterse koor bijzonder goed op. “Ze lieten ons meteen thuis voelen. En toen onze tegenstanders bekend waren, zochten we die op. We vielen van de ene verbazing in de andere. Het waren bijna allemaal professionele artiesten die zichzelf hadden ingeschreven en sommigen hadden de wedstrijd al eens gewonnen. En wij waren gewoon amateurs uit Wetteren,” vertelt Reinout.

Verbindingsschakel
Abadabukileyo haalde net niet de finale. “Jammer maar wel een prachtige prestatie. We hadden ook geen stress om te zingen voor 3000 mensen. Ik stond zo perplex dat ik niet kon nadenken en stress niet kon bestaan,” legt Laura uit. En uiteindelijk is de boodschap uitgedragen waar Abadabukileyo voor staat. “We zingen liederen van over de hele wereld en we proberen daarbij ook om in de ziel te kijken van elk land. We hebben daar Indische liederen gezongen voor de Indische kandidate, Filipijnse liedjes voor de Filipijnse kandidate, Zuid-Amerikaanse voor de Zuid-Amerikaanse kandidaten, enz… We waren de verbindingsschakel tussen de verschillende groepen.” Laureline besluit: “Het is gewoon zo mooi om te zien wat muziek teweeg kan brengen, de harmonie die dan tussen mensen kan ontstaan. En het is die harmonie die ook op de concerten zal te vinden zijn.”

Tot slot zongen Laura en Laureline nog een fragment van een lied dat ze in Japan gebracht hadden en ook deze week zullen brengen. Eén ding staat vast, het zullen warme concerten worden daar in CC Nova. Er zijn nog een handvol kaarten via CC Nova te verkrijgen.

Herbeluister het interview hieronder.

 

 

 

Laatst gespeeld op Accent

02:56
cover of TINIE TEMPAH, ZARA LARSSON with Girls Like

TINIE TEMPAH, ZARA LARSSON

Girls Like
02:53
cover of DANA INTERNATIONAL with Diva

DANA INTERNATIONAL

Diva
02:50
cover of REGI & ARNO with Simple Life

REGI & ARNO

Simple Life
02:47
cover of TROBI & RONNIE FLEX with Love Song

TROBI & RONNIE FLEX

Love Song
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.