Actie voor minimumloon van 14 euro per uur

14 december 2020 - 18:18 | auteur: Johan Van Bever

De socialistische vakbond heeft maandag actie gevoerd voor een minimumloon van 14 euro. In Oost-Vlaanderen gebeurde dat aan het maatwerkbedrijf De Zonnehoeve in Nazareth.

Er werd gekozen voor de Zonnehoeve omdat de arbeiders daar amper 10,25 euro bruto per uur verdienen. Wie nog geen jaar in dienst is, heeft zelfs minder dan 10 euro, net iets boven het minimum loon.  De maatwerksector telt bijna 32.000 werknemers. Een groot deel van hen heeft een beperking. De sector wordt door de overheid als een cruciale sector beschouwd in deze corona-tijd. Alle activiteiten, ook de niet-essentiële konden worden voortgezet.

Zonnehoeve is bij aanvang van de corona-crisis gestart met de aanmaak van herbruikbare mondmaskers voor de zorgsector, voor een gemeente en zelfs voor apothekers.  De werknemers van Zonnehoeve stonden dus mee in de frontlinie in de strijd tegen de pandemie. Ondanks hun essentieel werk verdienen ze amper 10 euro per uur.

Eind november kwam er een nieuw voorakkoord tot stand voor de Vlaamse zorgsector.  De maatwerkers moesten te horen krijgen dat er voor hen slechts 1,1% koopkrachtverhoging komt voor de komende 5 jaar. Dat komt neer on 3 cent netto extra per uur. De andere sectoren uit de Vlaamse zorgsector krijgen 4,5 en 6% loonsverhoging.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

LIZZO

About Damn Time (Purple Disco Machine Remix)
19:15

ED SHEERAN

Shivers
19:12

KYGO, DNCE

Dancing Feet
19:08

NELLY

Hot In Herre
19:05

SUZAN & FREEK

Onderweg Naar Later
Bekijk meer platen