Actie voor minimumloon van 14 euro per uur

Johan Van Bever
14 december 2020 - 18:18
Actie voor minimumloon van 14 euro per uur

De socialistische vakbond heeft maandag actie gevoerd voor een minimumloon van 14 euro. In Oost-Vlaanderen gebeurde dat aan het maatwerkbedrijf De Zonnehoeve in Nazareth.

Er werd gekozen voor de Zonnehoeve omdat de arbeiders daar amper 10,25 euro bruto per uur verdienen. Wie nog geen jaar in dienst is, heeft zelfs minder dan 10 euro, net iets boven het minimum loon.  De maatwerksector telt bijna 32.000 werknemers. Een groot deel van hen heeft een beperking. De sector wordt door de overheid als een cruciale sector beschouwd in deze corona-tijd. Alle activiteiten, ook de niet-essentiële konden worden voortgezet.

Zonnehoeve is bij aanvang van de corona-crisis gestart met de aanmaak van herbruikbare mondmaskers voor de zorgsector, voor een gemeente en zelfs voor apothekers.  De werknemers van Zonnehoeve stonden dus mee in de frontlinie in de strijd tegen de pandemie. Ondanks hun essentieel werk verdienen ze amper 10 euro per uur.

Eind november kwam er een nieuw voorakkoord tot stand voor de Vlaamse zorgsector.  De maatwerkers moesten te horen krijgen dat er voor hen slechts 1,1% koopkrachtverhoging komt voor de komende 5 jaar. Dat komt neer on 3 cent netto extra per uur. De andere sectoren uit de Vlaamse zorgsector krijgen 4,5 en 6% loonsverhoging.

Laatst gespeeld op Accent

18:15
cover of MARCO BORSATO with De Bestemming

MARCO BORSATO

De Bestemming
18:11
cover of 2 BROTHERS ON THE 4TH FLOOR with Can

2 BROTHERS ON THE 4TH FLOOR

Can't Help Myself
18:07
cover of CB MILTON with It

CB MILTON

It's A Loving Thing
18:02
cover of ALL SAINTS with I Know Where It

ALL SAINTS

I Know Where It's At
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.