Albatross-controleactie langs E40 in Wetteren

Johan Van Bever
18 februari 2023 - 10:54
Albatross-controleactie langs E40 in Wetteren

Politie, douane en inspectiediensten hielden een uitgebreide ‘Albatross’-controleactie langs de E40 in Wetteren. 128 vrachtwagens en bussen werden aan een grondige controle onderworpen. Dankzij de vlotte samenwerking tussen de controlerende instanties en de inzet van een aantal technologische snufjes, kwamen 163 inbreuken aan het licht.  

128 voertuigen werden er doorheen de dag uit het verkeer gehaald en aan een controle onderworpen. Die controles hadden betrekking op verschillende aspecten van het zwaar vervoer: de tachograaf, AdBlue, de regelgeving rond personenvervoer, alcohol en drugs, de sociale wetgeving, … Dergelijke acties werden deze week georganiseerd in heel Europa, in het kader van de actieweek ‘Truck & Bus’ van Roadpol, het Europese netwerk van wegpolitiediensten.

Tijdens deze ‘Albatross’-actie testte de Federale Wegpolitie een DSRC-antenne, een primeur in België. Deze antenne, die enkele kilometers eerder langs de E40 werd opgesteld, kan vanop afstand een aantal basisgegevens uit de tachograaf van voorbijrijdende vrachtwagens uitlezen. Via een aan de antenne geconnecteerde smartphone en een handige kleurencode ziet de politie in één oogopslag welke voertuigen mogelijks niet in orde zijn. Deze vrachtwagens werden gericht uit het verkeer gehaald voor een grondigere controle van (onder andere) de tachograaf.

Ook andere technologische hulpmiddelen werden ingezet om de controles te faciliteren. Zo gebruikte de Vlaamse Belastingdienst een ‘snuffelauto’, een wagen die al rijdend de uitstoot van andere voertuigen checkt en zo indicaties van emissiefraude kan opsporen. Ook deze voertuigen konden vervolgens gericht uit het verkeer worden gehaald voor een grondigere controle.  

De douane was aanwezig met een bagagescanner voor de controles op personenvervoer. Er gebeurden 434 scans, verspreid over 8 bussen. Er werd 1 overtreding op het invoeren van voeding vastgesteld en er werd 1 voertuig getakeld wegens een openstaande boete. 19 voertuigen werden op rode diesel gecontroleerd, 11 voertuigen bleken in orde, voor 8 voertuigen is er bijkomend onderzoek nodig.  

Resultaten

In totaal werden 163 inbreuken vastgesteld. Het ging onder meer om:  

In totaal werd voor bijna 72.000 euro aan boetes uitgeschreven, meestal ten aanzien van het transportbedrijf (en dus niet van de chauffeur zelf). Waar nodig, bijvoorbeeld in geval van inbreuken op de sociale wetgeving, zal verder onderzoek worden opgestart.

Laatst gespeeld op Accent

06:59
cover of RACHEL CHINOURIRI with Never Need Me

RACHEL CHINOURIRI

Never Need Me
06:55
cover of KATY PERRY with Walking On Air

KATY PERRY

Walking On Air
06:50
cover of ZUCCHERO, PAUL YOUNG with Senza Una Donna (Without A Woman)

ZUCCHERO, PAUL YOUNG

Senza Una Donna (Without A Woman)
06:46
cover of GOLDBAND with You & Me

GOLDBAND

You & Me
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.