Luister Live

APPart Concert: “Naar muziek luisteren terwijl tekst van Skakespeare op app verschijnt”

8 november 2018 - 20:18

KFO Volksopbeuring of Het Koninklijk Fanfareorkest uit Massemen kan je misschien wel het meest innovatieve orkest van Vlaanderen noemen. Ze hebben heel wat vernieuwende concepten met concerten uitgewerkt en komen nu terug met iets nieuws voor hun volgend concert. “Het is de bedoeling dat het publiek hun smartphone laat aanstaan tijdens het concert”, zegt een enthousiaste Bavo De Paepe van De Volksopbeuring. 

Ieder jaar komt het orkest met iets nieuws af: “Elk jaar is het een beetje zoeken en dit jaar gaan we voor een ‘Appart Concert”, zegt Bavo De Paepe, “het concert zal dus over de smartphone gaan. Het is de bedoeling dat het publiek hun smartphone laat aanstaan tijdens het concert, want we gebruiken een compleet nieuwe app die uit Nederland komt aangewaaid.” Terwijl het orkest speelt, vertelt de app je welke muziek er te beluisteren valt. “De wolfgang-app is nog nooit gebruikt in België, behalve door het Brussels Philharmonica. Wij zullen het eerste blaasorkest zijn in ons land die er gebruik van zal maken. Het is de bedoeling dat het publiek beter verstaat wat er in de muziek gebeurt. Dit is onze manier om de fanfaremuziek doorgankelijk te maken voor het bredere publiek.”

To be or not to be…

De naam Wolfgang heeft echter niets met de app te maken, want de app vertaalt melodieën in andere dingen. “Een bepaalde melodie kan bv. een watermolen betekenen die aan het draaien is of het kan inderdaad over de componist gaan. We hebben een stuk met een zangeres en dan zullen er teksten van Shakespeare verschijnen, dus het kan veel kanten uitgaan met die app.” Besluit Bavo. “Het is speciaal ontworpen om de muziek toegankelijker te maken. Je moet altijd proberen te vernieuwen en nieuwe dingen durven proberen. Hiermee hopen we jongere mensen naar ons concert te lokken, zij zijn gewoon om met de smartphone te werken. Ik kan enkel nog maar benadrukken dat het een uniek concept is en dat het enkel bij ons te beleven valt. We hebben enkele topwerken geselecteerd, onder andere werken die gecomponeerd zijn voor het Wereld Kampioenschap. We spelen ook ‘Lord Of The Rings’, niet de filmmuziek maar geschreven naar de boeken. Het wordt de moeite.”

Het concert is op 16 en 17 november. Tickets kan je bemachtigen op www.volksopbeuring.be

Herbeluister het interview hieronder:

 

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Talking Heads

Road to nowhere
17:39

The Hollies

The Air That I Breathe
17:36

Sam Feldt & Lucas & Steve

Summer On You (feat. Wulf)
17:32

BTS

Butter
17:29

Bazart

Goud