APPart Concert: “Naar muziek luisteren terwijl tekst van Skakespeare op app verschijnt”

Fabian Tack
8 november 2018 - 20:18
APPart Concert: “Naar muziek luisteren terwijl tekst van Skakespeare op app verschijnt”

KFO Volksopbeuring of Het Koninklijk Fanfareorkest uit Massemen kan je misschien wel het meest innovatieve orkest van Vlaanderen noemen. Ze hebben heel wat vernieuwende concepten met concerten uitgewerkt en komen nu terug met iets nieuws voor hun volgend concert. “Het is de bedoeling dat het publiek hun smartphone laat aanstaan tijdens het concert”, zegt een enthousiaste Bavo De Paepe van De Volksopbeuring. 

Ieder jaar komt het orkest met iets nieuws af: “Elk jaar is het een beetje zoeken en dit jaar gaan we voor een ‘Appart Concert”, zegt Bavo De Paepe, “het concert zal dus over de smartphone gaan. Het is de bedoeling dat het publiek hun smartphone laat aanstaan tijdens het concert, want we gebruiken een compleet nieuwe app die uit Nederland komt aangewaaid.” Terwijl het orkest speelt, vertelt de app je welke muziek er te beluisteren valt. “De wolfgang-app is nog nooit gebruikt in België, behalve door het Brussels Philharmonica. Wij zullen het eerste blaasorkest zijn in ons land die er gebruik van zal maken. Het is de bedoeling dat het publiek beter verstaat wat er in de muziek gebeurt. Dit is onze manier om de fanfaremuziek doorgankelijk te maken voor het bredere publiek.”

To be or not to be…

De naam Wolfgang heeft echter niets met de app te maken, want de app vertaalt melodieën in andere dingen. “Een bepaalde melodie kan bv. een watermolen betekenen die aan het draaien is of het kan inderdaad over de componist gaan. We hebben een stuk met een zangeres en dan zullen er teksten van Shakespeare verschijnen, dus het kan veel kanten uitgaan met die app.” Besluit Bavo. “Het is speciaal ontworpen om de muziek toegankelijker te maken. Je moet altijd proberen te vernieuwen en nieuwe dingen durven proberen. Hiermee hopen we jongere mensen naar ons concert te lokken, zij zijn gewoon om met de smartphone te werken. Ik kan enkel nog maar benadrukken dat het een uniek concept is en dat het enkel bij ons te beleven valt. We hebben enkele topwerken geselecteerd, onder andere werken die gecomponeerd zijn voor het Wereld Kampioenschap. We spelen ook ‘Lord Of The Rings’, niet de filmmuziek maar geschreven naar de boeken. Het wordt de moeite.”

Het concert is op 16 en 17 november. Tickets kan je bemachtigen op www.volksopbeuring.be

Herbeluister het interview hieronder:

 

Laatst gespeeld op Accent

01:58
cover of THE CHEMICAL BROTHERS with No Reason (Chris Lake Remix)

THE CHEMICAL BROTHERS

No Reason (Chris Lake Remix)
01:54
cover of DVBBS & BORGEOUS with Tsunami

DVBBS & BORGEOUS

Tsunami
01:51
cover of CHANNEL X with Rave The Rhythm

CHANNEL X

Rave The Rhythm
01:45
cover of ADAM BEYER with Desert Queen

ADAM BEYER

Desert Queen
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.