AZ Jan Palfijn voor Oekraïne

Johan Van Bever
28 maart 2023 - 23:18
AZ Jan Palfijn voor Oekraïne

De medewerkers van AZ Jan Palfijn houden deze week een grote solidariteitsactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en van de oorlog in Oekraïne. Heel het ziekenhuis wordt gemobiliseerd om wafels te kopen en te verkopen.

AZ Jan Palfijn heeft met beide getroffen regio’s een band. Zo is er wondzorgspecialist Ihor Vitenko die uit Oekraïne afkomstig is en in Palfijn werkt. Eind april vertrekt hij voor de vierde keer naar zijn vaderland om er medische hulp te bieden en er zijn specialisatie, de wondzorg, toe te passen.

Zorgkundige Melissa Ciger die in het ziekenhuis werkt, was één van de eersten die na de aardbeving initiatief nam in de Turkse gemeenschap van Gent om een solidariteitsactie op te zetten. Binnen de kortste keren konden er meerdere vrachtwagens met hulpgoederen vanuit Evergem naar Turkije vertrekken.

Het doel van de actie voor Turkije is één van de 300 woonunits te kopen die 18 Gentse organisaties willen bouwen in het Turkse Kirikhan. In zo een huis kan een gezin van 4 terecht en zijn er de nodige sanitaire voorzieningen. Deze actie wordt getrokken door de vzw Burgerplicht en ze mobiliseert in groot Gent tal van organisaties, diensten en bedrijven. 

Voor Oekraïne wil het ziekenhuis een ambulance mee financieren voor Ihor Vitenko. De wondzorgspecialist wil met niet minder dan 5 occasie ziekenwagens naar zijn geboorteland trekken, liefst helemaal opgevuld met medisch materiaal. Hij blijft dan een maand in het land om er opleidingen te geven en om in de buurt van de frontlijn een wondzorgcentrum op te richten.

Melissa en Ihor zijn de gezichten van de actie in het ziekenhuis die op maandag 27 maart op gang komt. Zij starten de verkoopactine in de hal van Jan Palfijn van chocolade- en vanillewafels samen met bestuurder-directeur Tom Balthazar. 

Bovendien wordt voor elke euro die in het ziekenhuis wordt opgehaald een euro bijgelegd door  Rotary Club Gent op aangeven van dr. Ingels, anesthesist in het ziekenhuis. 

“Een jaar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en meer dan een maand na de aardbeving mag onze aandacht niet verslappen voor de nood van de slachtoffers en de gewonden,” zegt Tom Balthazar. “Als ziekenhuis maken wij deel uit van de Gentse gemeenschap en mogen wij niet achterwege blijven. Zeker gezien de band die we hebben met Gentenaars van de Turkse gemeenschap én met iemand als Ihor Vitenko.” 

Laatst gespeeld op Accent

09:01
cover of CULTURE BEAT with I Like You

CULTURE BEAT

I Like You
08:58
cover of KYLIE MINOGUE with In Your Eyes

KYLIE MINOGUE

In Your Eyes
08:55
cover of BRAINSTORM with My Star

BRAINSTORM

My Star
08:50
cover of Jonas Blue & Sam Feldt with Rest Of My Life

Jonas Blue & Sam Feldt

Rest Of My Life
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.