Beelden keren terug naar Gent

Johan Van Bever
9 februari 2022 - 20:04
Beelden keren terug naar Gent

Op 9 en 10 februari verwelkomt de Boekentoren 37 borstbeelden, 2 beelden, 11 plaquettes en 13 sokkels. Ze werden tijdens de restauratie van het monument van Henry van de Velde professioneel bewaard door de Provincie in het erfgoeddepot in Ename.

De collectie bestaat uit 63 items. De meeste beelden zijn in gips, terwijl een tiental uit marmer bestaan en heel zwaar wegen. Sommige hebben een op maat gemaakte sokkel. Het zijn beeltenissen van historische figuren zoals koningen, schrijvers, kunstenaars, bestuurders of intellectuelen die een rol van betekenis speelden sinds het ontstaan van de Universiteit Gent.

De twee borstbeelden van de 19de eeuwse bibliothecarissen, Karel van Hulthem, de eerste bibliothecaris van de Gentse stadsbibliotheek, later de Universiteitsbibliotheek en Jules de Saint Genois, schrijver, voorvechter van het behoud van de Vlaamse taal, kregen alvast terug een plaatsje in de leeszaal van de Boekentoren. De anderen krijgen een plaats in het depot in de toren. Op termijn wordt er gedacht aan een kijkverdieping met enkele hoogtepunten uit de collectie.

Laatst gespeeld op Accent

20:43
cover of BT with Mercury & Solace (helsloot Rmx)

BT

Mercury & Solace (helsloot Rmx)
20:40
cover of SAM SMITH with Unholy (ACRAZE Remix)

SAM SMITH

Unholy (ACRAZE Remix)
20:34
cover of T78 & A*S*Y*S with Bionatops

T78 & A*S*Y*S

Bionatops
20:30
cover of DJ WOUT with Mastermind

DJ WOUT

Mastermind
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.