Beelden keren terug naar Gent

9 februari 2022 - 20:04 | auteur: Johan Van Bever

Op 9 en 10 februari verwelkomt de Boekentoren 37 borstbeelden, 2 beelden, 11 plaquettes en 13 sokkels. Ze werden tijdens de restauratie van het monument van Henry van de Velde professioneel bewaard door de Provincie in het erfgoeddepot in Ename.

De collectie bestaat uit 63 items. De meeste beelden zijn in gips, terwijl een tiental uit marmer bestaan en heel zwaar wegen. Sommige hebben een op maat gemaakte sokkel. Het zijn beeltenissen van historische figuren zoals koningen, schrijvers, kunstenaars, bestuurders of intellectuelen die een rol van betekenis speelden sinds het ontstaan van de Universiteit Gent.

De twee borstbeelden van de 19de eeuwse bibliothecarissen, Karel van Hulthem, de eerste bibliothecaris van de Gentse stadsbibliotheek, later de Universiteitsbibliotheek en Jules de Saint Genois, schrijver, voorvechter van het behoud van de Vlaamse taal, kregen alvast terug een plaatsje in de leeszaal van de Boekentoren. De anderen krijgen een plaats in het depot in de toren. Op termijn wordt er gedacht aan een kijkverdieping met enkele hoogtepunten uit de collectie.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

JAY SEAN, LIL WAYNE

Down
22:22

POMMELIEN THIJS

Ongewoon
22:18

TATE MCRAE

You Broke Me First (Gryffin Remix)
22:15

LADY GAGA

Hold My Hand
22:11

STROMAE

Formidable
Bekijk meer platen