Besparingen en sociale taxshift

Johan Van Bever
4 juli 2022 - 23:23
Besparingen en sociale taxshift

De Stad Gent heeft een uitgebreide budgetoefening klaar. Daarmee wapent de Stad zich tegen de stijgende inflatie die steden en gemeenten extra zwaar treft. Er wordt structureel 54 miljoen euro bespaard op uitgaven, 27 miljoen euro is afkomstig uit ontvangsten.

Steden en gemeenten bevinden zich in een moeilijke financiële situatie. Bovendien moeten hun budgetten tegen 2025 in evenwicht zijn om tegemoet te komen aan de Vlaamse regelgeving. Voor Gent betekent dit concreet dat er 81 miljoen euro op de autofinancieringsmarge gezocht moest worden. Het stadsbestuur kiest er heel bewust voor om eerst en vooral naar de eigen uitgaven te kijken, en pas daarna naar nieuwe inkomsten: twee derden, of 54 miljoen euro, wordt gehaald uit besparingen op uitgaven en een derde, of 27 miljoen euro, via ontvangsten.

Naast het Gemeentefonds vormen de bijdragen van de personenbelasting en de onroerende voorheffing de belangrijkste inkomstenbronnen voor de Stad. Die worden nu gelijktijdig aangepast en vormen een belangrijke pijler in het budgettaire toekomstplan. In totaal levert deze taxshift 23,4 miljoen euro op.  

De onroerende voorheffing, een belasting op vermogen, stijgt met 175 opcentiemen van 913 naar 1088 opcentiemen. Dit betekent dat eigenaars van woningen, gebouwen of gronden meer zullen bijdragen. De laatste wijziging dateert van 2002. 

Tezelfdertijd verlaagt het stadbestuur de aanvullende personenbelasting op inkomen met 0,4 procentpunt naar 6,5 procent. Dat is het laagste percentage van alle centrumsteden in Vlaanderen. Dit compenseert de verhoging van de onroerende voorheffing voor eigenaars van bescheiden woningen. Door deze shift verlagen de lasten op arbeid en wordt de koopkracht maximaal gevrijwaard.

Laatst gespeeld op Accent

01:58
cover of BEBE REXHA & DAVID GUETTA with One in a Million

BEBE REXHA & DAVID GUETTA

One in a Million
01:54
cover of DERMOT KENNEDY with Kiss Me (Paul Woolford rmx)

DERMOT KENNEDY

Kiss Me (Paul Woolford rmx)
01:50
cover of MARSHALL MASTERS with I Like It Loud

MARSHALL MASTERS

I Like It Loud
01:47
cover of FOUNDSOUND with Head In The Ocean

FOUNDSOUND

Head In The Ocean
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.