Bibliotheek terug op de markt: “Open gevoel van nieuwe bib spreekt enorm aan”

Fabian Tack
8 februari 2019 - 7:40
Bibliotheek terug op de markt: “Open gevoel van nieuwe bib spreekt enorm aan”

De bibliotheek op de markt van Wetteren is terug van weggeweest. Na maandenlange verbouwingstijd opende de bib op de markt afgelopen weekend terug zijn deuren. “Het verhuizen van de boeken duurde drie weken. We moesten de collectie ontmantelen, rekken leeghalen, ze dan afbreken om ze dan weer op te bouwen, te meten en gelijkzetten. Het was zeer intens.” Zegt een vermoeide, maar een tevreden Wim.

Wie vaak naar de bib ging, wist dat het hoog tijd was voor vernieuwing. En daar moest het in augustus ook aan geloven. De boeken gingen voor enkele maanden in de oude gebouwen van de belastingdienst aan de Gentsesteenweg: “Het was wel leuk, ook leuk voor de teamsfeer.” Zegt Wim.

Er zijn heel wat veranderingen doorgevoerd in de bibliotheek: “Wat er opvalt als je binnenkomt, is dat je ziet dat bib ruimer en luchtiger is.” Aldus een enthousiaste Wim. “Zodra je binnenkomt, kan je volledig door de bib heenkijken en de tuin zien. Het was het idee van de architect. Hij had er het potentieel van ingezien. De vorige bib bestond uit veel hoekjes en kantjes en had ook een gesloten karakter. De architect wilde dat opentrekken en hij is volledig in zijn opzet geslaagd. Hij werkte met de opstelling van de rekken: de hoge stonden aan de zijkant en de lage centraal.”

Overzicht

Voor het personeel van de bib was het spannend afwachten naar de reactie van het publiek: “De mensen waren heel tevreden.” Zegt een opgeluchte Els. “Het was zoals Wim daarnet zei: dat ‘open’ gevoel, dat was iets dat de mensen meteen aansprak. Het moment dat je de tuin kan zien en meteen ook ziet dat alles meteen overzichtelijker is. Als ze rondkijken zien ze ook meteen waar ze moeten zijn: Daar moet ik zijn als ik voor de kinderen iets moet halen, daar moet ik zijn als ik een roman wil halen,… In de vorige bib stonden de onderdelen door elkaar. De DVD’s stonden wat verspreid tussen de boeken, en nu is alles logisch bij elkaar gebundeld. Dat maakt het fijner voor mensen om in de bibliotheek op zoek te gaan.”

Voor ieder wat wils

Voor de opening van de bibliotheek, had het personeel een activiteit in petto: “We hebben een nieuwe uit-hoek in de bib.” Zegt Wim. “Wat vroeger de krantenhoek was in de bibliotheek, is nu een ruimte waar we activiteiten kunnen organiseren. Daar stond de kleinste concertzaal ter wereld van Pigeon, een soort van muzikale duiventil. Daar kon je naar luisteren en zelfs gluren. Verder had Stijn Tondeleir twee muzikanten uitgenodigd en die hebben dan samen drie keer een jamsessie gehouden. Het was een zeer sfeervolle en leuke ervaring.”

Voor ieder wat wils, want de activiteiten waren voor iedereen: “Er werd ook gefocust op gezinnen”, zegt Els, “voor mensen met kinderen die langskomen in de bibliotheek. In de uit-hoek konden de kinderen een hologram van hun gezicht laten maken. Een beetje verder in de bib stond er een mobiel drukatelier opgesteld. Daar konden de kinderen én volwassenen een eigen postkaartje of affiche konden laten drukken. En dan ten slotte doorheen de bib hadden we twee late werkmannen die op een acrobatische manier door de bib bewogen.”

Op de agenda van de bibliotheek staan verder nog activiteiten gepland: “We doen dat eigenlijk al een tijdje”, reageert Els, “we willen mensen uitnodigen naar de bib om te tonen: ook jij kan iets vinden in de bibliotheek. Ik zeg maar: wij hebben boekjes voor de kleinsten, baby’s en peuters, en daarvoor organiseren we soms ook een babyconcert of een kleuteractiviteit. Wij deden die dingen al wel, maar tot nu toe konden we dat nog niet in de bibliotheek doen. We moesten daar echt een aparte ruimte gaan reserveren, waardoor ze nog niet echt een link legde met de bibliotheek. Nu dat we die ruimte vooraan hebben, kunnen we dat meteen in de bib zelf doen. De mensen zien ook meteen wat we hen aanbieden en wat er voor hen te vinden is. Zo hebben we verschillende activiteiten waardoor we eigenlijk ook proberen om een ruimer en nieuw publiek te laten kennismaken met de mogelijkheden van de bibliotheek.”

Beluister hier het volledige interview: 

Tekst: Annelies Greveraars

 

 

 

Laatst gespeeld op Accent

12:14
cover of DUA LIPA with Illusion

DUA LIPA

Illusion
12:10
cover of CULTURE CLUB with The War Song

CULTURE CLUB

The War Song
12:06
cover of BEYONCÉ with TEXAS HOLD

BEYONCÉ

TEXAS HOLD 'EM
12:02
cover of LADY LINN with I Don

LADY LINN

I Don't Wanna Dance
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.