Luister Live

Boerenstrijddag in Gijzenzele

17 april 2021 - 12:38

Het Boerenforum hield zaterdag een actie op een veld langs de N42 in Gijzenzele. Ze protesteerden tegen het verdwijnen van landbouwgrond.

Samen met ondersteunende organisaties koos Boerenforum de ‘internationale dag van de Boerenstrijd’ uit om betere toegang tot grond voor boeren te vragen. Het was tegelijk de start van een campagne met vlaggen met als opschrift ‘grond voor voedsel’. Die komen op de bedreigde landbouwgronden in Vlaanderen.

“Zo willen we laten zien dat landbouwgrond steeds schaarser wordt,” legt bioboer Tijs Boelens uit. “Landbouwgrond wordt ingenomen door industrie, verstedelijking, wegen, speculatie en mensen die er tuinen of paardenweides van willen maken. Maar daar is ook de concurrentie van grootschalige en destructieve agro-industrie. Hier wordt 60% van de boeren door getroffen. Deze trends moeten dringend aangepakt worden of er is binnenkort geen grond voor voedsel meer over”.

Bioforum hield de actie op een stuk landbouwgrond naast de N42 in Gijzenzele, samen met Wervel, Climaxi en FIAN Belgiƫ. Het is precies die N42 waar stroken landbouwgrond zullen verdwijnen voor de verbreding van de weg van 2 naar 4 rijstroken.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Waterlanders

- Beter Dan (Zomaar Wat)
02:25

Dido

Here with me
02:23

Regard

Secrets
02:18

Foreigner

Say You Will
02:15

Goldkimono

Morning sun