De bekendste vogel van Vlaanderen: “Marni The Cockatoo gaat zelfs mee de Zwitserse bergen in”

3 maart 2019 - 11:33 | auteur: Fabian Tack

Haar grootouders met een grijze roodstaart en haar ouders met een amazonepapegaai, natuurlijk wou Grietje dan ook een papegaai in huis! Ze heeft al 10 jaar een kleine lovebird, maar ze wou er nog een papegaai bij. “Dus ben ik goed op zoek gegaan en drie geleden nam ik Marni in huis, een kaketoe.”

Voor Grietje Marni in huis kreeg, ging er een hele procedure aan vooraf. “Ik heb vijf maanden op de wachtlijst gestaan bij een kweker in Nederland, ongeveer twee uurtjes rijden van hier. Opeens kreeg ik een telefoontje dat Marni uit zijn eitje gekropen was, maar ik mocht hem pas enkele weken later komen ophalen. Een kaketoe moet eerst vast voer kunnen eten voor je hem mag meenemen naar huis. Toen ik hem uiteindelijk kwam ophalen, heb ik een hele waslijst aan regels en uitleg gekregen wat ik moest doen als ik eenmaal thuis was. Gelukkig maar, want bij een kaketoe opvoeden komt veel meer kijken dan je zou denken.”

Bij Marni’s verzorging heb je dan ook een standaard dagelijkse routine. “Om 7u30 staan we op om ons klaar te maken voor de dag. Marni komt met mij mee naar de badkamer en gaat ook met mij mee in de douche. Je moet hem drie keer per week douchen, want anders maakt hij te veel stof aan. Eenmaal uit de douche blijft hij bij me terwijl ik me klaarmaak om te gaan werken. Daarna maak ik zijn eten en leg ik zijn speelgoed klaar. Als dat gedaan is, kan ik gaan werken.”

Marni is een heel lieve vogel die ondeugend uit de hoek kan komen, maar voor de rest is hij erg rustig. Nog iets positiefs is dat hij weinig roept, want de lokroep van een kaketoe kan tot 120 decibel luid zijn. “Ze roepen dan naar de groep papegaaien waarmee ze samenleven om te communiceren. Het is iets instinctief, maar als een papegaai probleemgedrag vertoont, kan het gebeuren dat hij constant roept. Gelukkig doet Marni dat niet vaak, maar als hij het doet, mag je niet terugroepen. Dan denkt hij namelijk dat je met hem praat”, lacht Grietje.

Marni heeft ook een Instagrampagina, Marni The Cockatoo. Daarop zijn leuke foto’s en filmpjes te vinden over het dagelijkse leven van de vogel. Ondertussen heeft hij al meer dan 17.000 volgers. “Al vanaf dag 1 begon ik met het vastleggen van zijn leven met beelden die heel leuk en schattig zijn om te zien, zoals een filmpje waarin ik zijn nageltjes vijl. Als je dan ziet dat die beelden viraal gaan, geeft dat wel een boost om ermee verder te gaan.”┬áDeze zomer is Marni meegeweest op reis naar Zwitserland. “Dagelijks deden we dan een grote wandeling door de bergen, iets waar hij zichtbaar van genoot. Ook de aandacht die hij kreeg van de mensen ter plaatse was heel leuk. Hij was zo rustig dat hij de hele week niet geroepen heeft.” Foto’s van de reis zijn ook op zijn Instagram te vinden.

Grietje zou er graag nog een tweede vogel bijnemen om te verzorgen. “Marni heeft een kooi die eigenlijk geschikt is voor twee vogels. Ik zou er graag eentje adopteren uit een papegaaienopvang in West-Vlaanderen. Daar komen vogels terecht die mishandeld of achtergelaten zijn, maar die wel al iets meer volgroeid zijn. Een verwaarloosd dier is moeilijker op te voeden, maar papegaaien zijn zeer adaptief. Ze kunnen een nieuwe omgeving gemakkelijk aanvaarden als hun nieuwe thuis. Mijn vriend moet wel nog overtuigd worden voor ik het kan doen.”

Herbeluister hier het interview met Grietje en haar kaketoe Marni

Tekst: Maarten Bockstaele

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

LIL NAS X, JACK HARLOW

Industry Baby
03:22

TAIO CRUZ, KYLIE MINOGUE

Higher
03:19

POST MALONE, DOJA CAT

I Like You (A Happier Song)
03:16

LOST FREQUENCIES, ZONDERLING, KELVIN JONES

Love To Go
03:13

TOM SANTA

Rainfall (Praise You)
Bekijk meer platen