Café Au Lait Party wijkt uit: “We willen ons concept ook eens voorstellen in Gent”

Fabian Tack
14 november 2018 - 15:22
Café Au Lait Party wijkt uit: “We willen ons concept ook eens voorstellen in Gent”

23 jaar geleden, stampten Herman Poupaert en zijn toenmalige partner-in-crime Jan een café uit de grond in Antwerpen. Niet zo bijzonder, hoor ik u denken, zo zijn er dertien in een dozijn. Speciaal echter aan dit café, was hun muziekkeuze en doelpubliek. Het werd een mengelmoes van culturen met Afrikaanse en Europese achtergrond, zowel in muziekstijl als tooghangers. “We wilden een brug bouwen voor gemeenschappen, met muziek die in België nog niet zo gekend was.”

En dat het om deze culturen gaat, is een bewuste keuze. “Jan en ik zijn allebei van gemengde Afrikaanse afkomst. In de tijd toen, was er voor ons te veel segregatie tussen Afrikanen en blanke mensen. Wij zaten in die twee werelden, en we wilden een plek creëren waar die gemeenschappen elkaar konden leren kennen, een brug vormen eigenlijk. Dat is hoofdreden waarom we Café Au Lait zijn begonnen. Wat ook specifiek was toen aan ons, was dat Jan en ik early adopters waren van hiphop. Dankzij onze ouders groeiden wij op met Motown en de funk van toen, dus wij kregen van thuis echt wel zwarte muziek mee. Wij gingen vanaf eind jaren ’80 al vaak naar optredens in het buitenland van hiphop. Wij vonden ook dat er nergens een café bestond waar we konden zitten met een achtergrond van hiphop. Dat is de tweede reden waarom wij toen die zaak zijn begonnen.”

Café Au Lait Party

Maar het café breidde zijn territorium uit. “Mensen vonden dat er te weinig gedanst werd en er te weinig ruimte voor was om te dansen. Dus toen, ongeveer een jaar na de opening van het Café, hebben we een fuif gegeven. Zo is het gewoon begonnen, een feestje. Dat hebben we dan Café-Au-Lait party genoemd. Sindsdien organiseren we dat in Antwerpen toch wel een keer of vier per jaar. En dat is telkens een succes, jaar na jaar. We hebben daar gemerkt dat er toch wel wat mensen zijn die vanuit Gent naar onze feestjes kwamen. Daaruit is de gedachte ontstaan om misschien eens in Gent ons concept voor te stellen. Vandaar dat we op 24 november 2018 voor de eerste keer in Gent een feestje organiseren in de Oude Vismijn.” DJ’s van dienst zijn oude bekenden voor de liefhebbers van Café Au Lait. Bijna-huisDJ’s Bubba, AFROMAN en Kobalt komen al de pannen van het dak spelen, aangevuld door Gentse talenten TLP en Soulshakers. Kaarten kosten in voorverkoop €8, en zijn te verkrijgen via een link op de Facebooksite van het event. Ook de avond zelf kan je nog binnen, maar dan betaal je €12 aan de deur.

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren

Laatst gespeeld op Accent

11:16
cover of KIM WILDE with Chequered Love

KIM WILDE

Chequered Love
11:14
cover of ROBIN SCHULZ X TIMMY TRUMPET X KOPPY with All The Things She Said

ROBIN SCHULZ X TIMMY TRUMPET X KOPPY

All The Things She Said
11:09
cover of GREEN DAY with Wake Me up When September Ends

GREEN DAY

Wake Me up When September Ends
11:06
cover of BELTERS ONLY X SONNY FODERA X JAZZY with Life Lesson

BELTERS ONLY X SONNY FODERA X JAZZY

Life Lesson
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.