Carnaval in Wetteren: “Het carnavalsgebeuren is een stukje folklore, dat mag niet verloren gaan”

Fabian Tack
11 december 2017 - 23:46
Carnaval in Wetteren: “Het carnavalsgebeuren is een stukje folklore, dat mag niet verloren gaan”

 

Nieuw bloed zorgt voor een tweede adem. Een nieuw bestuur, een piepjonge kandidaat-prins en een van onder het stof gehaald gemaskerd bal moeten nieuw leven blazen in het Wetterse carnaval. “We gaan Wetteren in leven houden!”

Een nieuw bestuur

Vorig jaar gooide de vorige voorzitter de handdoek in de ring, waardoor het carnaval in Wetteren een stille dood dreigde te sterven. Maar daar nemen Mario De Paepe en Michel Bosman geen vrede mee.  “Het vorige bestuur heeft dat zeer goed gedaan,  maar het carnavalsgebeuren is een beetje folklore dat dreigde verloren te gaan, en dat kan niet zijn. We hebben er met een aantal van de oude garde en een deel nieuwe onze schouders onder gezet, en we gaan dat minstens even goed doen, of misschien wel beter.”

Carnaval in 2018

De nieuwe kandidaat-prins carnaval is bekend; Jorik heeft zich als enige kandidaat gesteld. En nadat het nieuwe bestuur 2018 feestelijk heeft ingezet op 5 januari met een receptie, krijgt Jorik de kans om de verlangde 211 stemmen binnen te halen op 13 januari.  Ook het kindercarnaval  kon dit jaar niet ontbreken en wordt gevierd op 3 februari, gevolgd door een gemaskerd bal, dat terug is van lang weggeweest. Natuurlijk wordt het hoogtepunt de carnavalsstoet, die op 4 februari om 15u11 wordt afgetrapt. “Het carnavalsgebeuren van vroeger willen we weer oppimpen. We willen terug de bals van vroeger, met veel volk, voor iedereen toegankelijk en plezant”.  En als apotheose vindt de popverbranding dit jaar plaats op de markt, in plaats van de zeshoek.

Prins Carnaval

Wie prins kan worden, beslissen de aangesloten carnavalsverenigingen. Zij kunnen kandidaten voordragen. Enige voorwaarden zijn: “Hij moet knap zijn (haha), goed kunnen drinken en een echte carnavalzot.” Meerderjarig zijn is natuurlijk ook een vereist. Uit het Wetterse afkomstig zijn is niet verplicht, “hij moet wel zeker 2 jaar aangesloten zijn bij een vereniging uit Wetteren.”
Dit jaar komt Jorik in aanmerking om Prins Carnaval te worden. 2 jaar nadat zijn ouders een café overnamen en er een carnavalsvereniging stichtten, heeft Keizer Andres zijn “kop zot gemaakt om kandidaat te worden.”  Maar erg vindt hij het niet: “Je leert echt enorm veel mensen kennen, deuren gaan voor je open, het is onbeschrijfelijk.” Hoewel Jorik enige kandidaat is, wil dat echter niet zeggen dat hij automatisch prins wordt. “Als er meerdere kandidaten zijn, wint degene met de meeste stemmen. Als je alleen bent, heb je 211 stemmen nodig  om de titel binnen te halen.”
En die stemmen heeft hij nodig op 13 januari. Wie komt stemmen, wordt een fijne avond beloofd, met een “zo grappig mogelijke show, waarvan elk stukje iets leuks en aparts moet zijn”. Kaarten zijn op voorhand te krijgen voor 3€ bij de kandidaat prins, de leden van het Wetters Lawijt, café de molenhoek, keizer Andres, Michel van de Mont Blanc, in de Witte Kroon en alle overige deelnemende zaken.  Aan de deur betaal je 4€.

Hier kan je de interviews met Mario, Michel, Jorik en Andres beluisteren.

Laatst gespeeld op Accent

09:10
cover of DR. ALBAN with Sing Hallelujah!

DR. ALBAN

Sing Hallelujah!
09:07
cover of VANESSA CHINITOR with Like The Wind

VANESSA CHINITOR

Like The Wind
09:03
cover of RIGHT SAID FRED with Living On A Dream

RIGHT SAID FRED

Living On A Dream
09:00
cover of VAYA CON DIOS with Time Flies

VAYA CON DIOS

Time Flies
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.