Caz, urban expressionist in hart en nieren: “Stick to the old skool, blijf wie je bent”

Fabian Tack
14 oktober 2016 - 18:29
Caz, urban expressionist in hart en nieren: “Stick to the old skool, blijf wie je bent”

Caz, en nee dan hebben we het niet over de tv-zender, is een Wetterse kunstenaar waarvan u vast al gehoord hebt. Hij beschilderde tal van Wetterse muren zoals aan ‘De Kaai’ en mocht ook zijn stempel drukken op het station van Berchem en het Antwerpse Deurganckdok. Wij strikten hem voor een interview in onze studio. “Als je op de top bent, is het gedaan.”

Caz ontdekte zijn passie voor graffiti in de jaren ’80.  “Ik ben naar de academie gegaan in Gent, en die jongens daar waren allemaal aan het tekenen op banken en ik heb mij wat laten leiden door hen. Zo heb ik de street scene leren kennen. En die was niet zoals vele mensen denken vol met drank en drugs. Wel vol met hiphop en dance. Ik heb zelf nog gebreakdancet. Toen ik de smaak helemaal te pakken had, zocht ik een tag en zou ben ik eerst op Kaz beland en daarna heb ik het veranderd naar Caz en dat staat voor Critical Art Zone.’

De jaren ’80 waren spannende tijden vertelt Caz.”Vroeger gingen we ‘s nachts op pad met verf en een walkman en dan was er natuurlijk de kans om betrapt te worden. Daarom niet altijd heterdaad, soms kwamen ze later aan mijn deur kloppen.” Vandaag de dag verandert de street scene volgens Caz. “Afgezien van het feit dat jongeren al lang geen walkman meer hebben en nu rondlopen met Ipods, vind ik dat de street scene afgelikter wordt. Spijtig genoeg. Het is een hype om ergens sneller binnen te raken. Maar ik zeg: stick to the old skool en blijf wie je bent.”

Een kunstenaar als Caz heeft al zoveel projecten achter de rug dat het soms moeilijk kiezen is maar hij heeft toch een echte favoriet. “Ik heb in mijn beginjaren graffiti gespoten op de muur van André Raes in Wetteren. Het grootste project in mijn beginperiode. Voor 30.000 frank ging ik spuitbussen gaan halen, heel zijn camionette zat vol.” Maar ook het Deurganckdok zit in zijn hart.”Een project waaruit ik enorm veel geleerd heb en fier op ben dat het gelukt is. Ik heb trouwens ook niet het gevoel dat ik op de top ben, dan zou het gedaan zijn.”

Zijn inspiratie is vooral terug te vinden in de muziek. “Ik luister naar verschillende genres muziek, ook afhankelijk van mijn gevoel en van daaruit kan ik makkelijk schilderen. Bovendien wil ik ontkrachten dat als je naar klassieke muziek luistert, je dan enkel zacht kan schilderen. Op muziek van Bach of Mozart kan je heel diep gaan.”

Caz blijft op zoek naar projecten. “Ik ben op dit moment op zoek naar muren in Wetteren die ik mag beschilderen, alle voorstellen welkom.”

Wie het werk van Caz wil zien kan van 11 tot 25 november terecht in zijn atelier in de Vilain XIIII in Wetteren.

Herbeluister hieronder het interview.

Meer info op de website en op de facebookpagina

Interview, tekst en foto: Shana Van de Velde

 

 

 

Laatst gespeeld op Accent

02:41
cover of Michael Marcagi with Scared To Start

Michael Marcagi

Scared To Start
02:39
cover of RIGHT SAID FRED with I

RIGHT SAID FRED

I'm Too Sexy
02:35
cover of LA FUENTE with I Want You

LA FUENTE

I Want You
02:32
cover of ELLA HENDERSON X NATASHA BEDINGFIELD with Alibi (The Other Girl Version)

ELLA HENDERSON X NATASHA BEDINGFIELD

Alibi (The Other Girl Version)
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.