Charmant Hyper ! speelt pannen van het dak: “In het begin moet je door een bepaalde spanning om ontspanning te creëren”

Fabian Tack
31 januari 2019 - 0:47
Charmant Hyper ! speelt pannen van het dak: “In het begin moet je door een bepaalde spanning om ontspanning te creëren”

De ADHD-gevoelige mannen van Hyper !, kwamen afgelopen zaterdag onze studio veroveren. Hyper ! bestaat uit zanger en bassist, Iskander. De aap van de groep, Sybe, drumt de pannen van het dak eraf en last but not least Achilles uit Schellebelle is de gitarist van de driekoppige groep. “Oorspronkelijk waren het enkel ybe en ik, die een beetje jamden. We speelden eerder wat hardrock: AC/DC, Led Zeppelin,… Maar dan is Iskander erbij gekomen en begonnen we al vlug covers te spelen.” Aldus gitarist Achilles.

Ze zijn met drie en het begon met enkel wat jammen. De mannen van Hyper veroveren iedereen met niet alleen hun charmes, maar ook met hun muziek: “We hebben ons eigen werk ook al eens laten horen op de Gentse Feesten.” Zegt gitarist Siebe. “We zijn in 2014 gestart met op straat te spelen.” Voegt frontman Iskander toe. Toen waren ze maar liefst 14 jaar en hadden ze een totaal andere naam: Creative Mindz. “We hebben een heel goede vriendschap, wilden veel spelen en dat hebben we ook gedaan. We hebben nooit echt beslist wanneer we een band zouden worden. We zijn daarin gegroeid en daarin geëvolueerd. Het voelde heel natuurlijk aan, dat was van in het begin. Het is niet dat we hebben gezegd; we beginnen met eigen nummers. Neen, we zijn eerst begonnen met de covers en af en toe er iets van onszelf bijgooien. Langzaamaan werd onze set meer eigen nummers dan covers.”

Chemie

Frontman Iskander is het meest creatieve brein van de groep en schrijft de nummers: “Overal waar ik kom, kan ik nummers schrijven. Dat kan op de trein zijn of op mijn kamer. Ik neem dat dan op en maak er dan een demootje van en dan stuur ik die op naar de rest. Of ik zeg dat we snel bijeen moeten komen om te repeteren. Dan ontstaat er een soort chemie als wij dat samen spelen en dat laatste 30 procent van dat nummer improviseren. Dat is altijd heel tof en dan heeft iedereen evenveel inspraak. Dan kunnen we wel spreken over een nummer waar iedereen over akkoord is.” Het gebeurt wel eens dat ze elkaar wel eens tegenspreken: “Niet iedereen kan soms eens akkoord gaan met een liedje. Uiteindelijk wordt dat wel een goede song, maar in het begin moet je door een bepaalde spanning om een ontspanning te creëren. We denken dat dat in iedere band zo is.”

Humo’s Rock Rally

Het soort genre dat ‘Hyper’ speelt is alternatieve hardrock, maar ze hebben de reputatie ‘Tuxedo Rock’ gewonnen: “Dat heeft vooral te maken met live reputatie. Wanneer we live spelen is dat altijd in kostuum, in tuxedo. Het geeft ons een leuk gevoel en dat was vroeger altijd zo in de blues- en rockwereld. Je kan het vergelijken met slapen in je pyjama, zo treden wij op met ons kostuum.” aldus frontman Iskander.

De groep begon onder de naam ‘Creative Mindz’ en deden onder die naam mee aan Humo’s Rock Rally: “We hadden net voor Humo’s Rock Rally onze naam veranderd”, zegt de frontman, “en dat was eigenlijk onze allereerste optreden als ‘Hyper !’. Het was cool en we hebben er een bepaald soort publiek mee bereikt. Humo’s Rock Rally was een leuke ervaring, maar je hebt daar natuurlijk ook veel goede bands. Het is alleszins niet gemakkelijk om daar een aantal bands uit te kiezen die dan effectief de finale mogen doen. Voor de rest hebben wij daar zeker van genoten.” Humo’s Rock Rally is niet het enige wat de band op hun palmares mogen dragen. Ze deden ook mee aan ‘Oostbest’: “Dat is een of twee jaar geleden, we zijn dan derde geworden. De finale was in De Vooruit en dat was zeker ook een heel toffe ervaring. Daar hebben we heel veel kansen uit kunnen halen.”

De band is momenteel bezig met het schrijven van nieuwe nummers en hebben ook leuke dagen in het vooruitzicht: “We hebben enkele optredens in maart gepland staan. Dat is nog rustig met de reden omdat we nog steeds studenten zijn. De optredens zijn vooral in Nederland, maar als je wil zien waar we spelen kan je altijd onze website eens raadplegen.”

Beluister hier het volledige interview + optreden:

 

Tekst: Annelies Greveraars
Foto: Shana Van de Velde

Laatst gespeeld op Accent

05:09
cover of LUCAS & STEVE & LAWRENT FEAT. JORDAN SHAW with End Of Time

LUCAS & STEVE & LAWRENT FEAT. JORDAN SHAW

End Of Time
05:05
cover of CHRISTINA AGUILERA with I Turn To You

CHRISTINA AGUILERA

I Turn To You
05:01
cover of THE BEATLES with Now And Then

THE BEATLES

Now And Then
04:59
cover of ANTOON with Doe Maar

ANTOON

Doe Maar
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.