Cirkelspark vernieuwd

Johan Van Bever
5 april 2023 - 23:16
Cirkelspark vernieuwd

Het Cirkelspark in Sint-Amandsberg is heringericht met tachtig ’toekomstbomen’, een boomgaard, speelrotsen en zit- en picknickbanken. Een infobord vertelt wandelaars over de archeologische vondsten, en als kers op de taart komt er in de loop van het jaar een ontmoetingsplek ingericht door de buurt zelf.

Het Cirkelspark is nu een open ruimte van zo’n 2,8 hectare tussen de Hoge Weg, Bernadettestraat en Scheeplosserstraat. De twee verhoogde cirkels in het park verwijzen naar de grafheuvels die er waren in de bronstijd. Om van het Cirkelspark en het naastgelegen bospark La Sapinière een aaneengesloten groene zone te maken, heeft het Cirkelspark een nieuwe inrichting gekregen.

In het park groeien sinds afgelopen winter tachtig nieuwe ’toekomstbomen’ die de ruimte krijgen om minstens 100 jaar te groeien. Zo staan er bij ieder brugje over de ringgracht twee Canadese populieren die over enkele jaren met kop en schouders boven de rest van het park uitsteken. Op de cirkels zelf groeien klimbomen, en de buurtboomgaard aan de watertoren heeft naast kerselaars nu ook zo’n twintig fruit- en notenbomen.

Om van het park een echte ontmoetingsplek te maken, zijn er nu ook acht picknickbanken en acht zitbanken. Met een centrale verlaagde strook met speelrotsen tussen de twee heuvels worden de drassige zones aangepakt, en dit najaar komt er een extra speelzone voor de allerkleinsten. Als kers op de taart komt er in de loop van het jaar een ontmoetingsplek ingericht door de buurt zelf, met zitelementen en een insectenhotel. Buurtbewoners hebben zich daarvoor verenigd in een wijkbudget-project.

De site kent een rijke historiek: naast sporen van grafheuvels uit de bronstijd werden ook sporen van bewoning uit de ijzertijd, Romeinse resten en een schuilkelder uit WOII gevonden. Een nieuw infobord geeft meer uitleg over die archeologische vondsten. De toekomstige speelzone zal bovendien subtiel verwijzen naar de oude woon- en leefvormen van toen.

Laatst gespeeld op Accent

17:46
cover of PETER LUTS, HUNTER FALLS with Fire

PETER LUTS, HUNTER FALLS

Fire
17:42
cover of THAT CHICK ANGEL with One Margarita (Margarita Song)

THAT CHICK ANGEL

One Margarita (Margarita Song)
17:37
cover of TCHEELAB with Working Overtime

TCHEELAB

Working Overtime
17:32
cover of CHARLY LOWNOISE & MENTAL THEO with Wonderfull Days

CHARLY LOWNOISE & MENTAL THEO

Wonderfull Days
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.