Burgemeester Pardaen reageert op de commotie: “We hebben een ideale mix gevormd om Wetteren in de toekomst alle mogelijkheden te bieden”

Fabian Tack
24 oktober 2018 - 21:52
Burgemeester Pardaen reageert op de commotie: “We hebben een ideale mix gevormd om Wetteren in de toekomst alle mogelijkheden te bieden”

De verkiezingen van 14 oktober 2018 deden heel wat stof opwaaien in Wetteren. Of beter gezegd, dat deed de coalitievorming van CD&V, Groen&Co, sp.a plus en Eén Wetteren. Ons programma De Kwetteraars nodigde de coalitie en oppositie uit voor een verhelderend gesprek. Burgemeester Alain Pardaen ging in op de uitnodiging. “De verkiezingen zijn wat de verkiezingen zijn. En nee, we hebben geen voorakkoorden gesloten.”

De Wetteraars hebben gesproken. CD&V werd terug de grootste partij in Wetteren. Burgemeester Pardoen was dus aan zet om gesprekken op te starten en een coalitie te vormen. Voor deze legislatuur hebben de partijen CD&V, Groen&Co, sp.a plus en Eén Wetteren de handen in elkaar geslagen en vormden samen een coalitie. Een aantal Wetteraars kan zich er echter niet in vinden en is ontevreden met de koers die het gemeentebestuur nu wil varen. Te links is een van de verwijten. De burgemeester is het daar echter niet mee eens. “Uiteraard heb je altijd winnaars en verliezers. En ik kan mij best voorstellen, als je in dat laatste kamp zit, dat het inderdaad niet leuk is. Maar ik denk dat we met CD&V, met Groen&Co, Eén Wetteren en sp.a plus een zo breed mogelijk gedragen coalitie op de been gebracht hebben. Er wordt nogal vlug gezegd dat het een linkse nieuwe coalitie is. Voor alle duidelijkheid, CD&V is altijd een centrumpartij geweest. Van Groen&Co en sp.a plus kan men nog zeggen dat die zich op de linkse zijde bevinden. Van Eén Wetteren zou ik dat zeker niet zeggen. Dat is een partij die bestaat uit mensen die vroeger deel uitmaakten van fracties van OpenVLD en N-VA. Dus zeggen dat de coalitie totaal links is, vind ik er eventjes over. Ik denk dat we met deze coalitie een ideale mix gecreëerd hebben, zowel in kleuren als in links-midden-rechts, maar ook met ervaren bestuurders en met een deel jonge en nieuwe mensen met veel frisse, nieuwe ideeën. Zo hebben we een ideale mix gevormd om Wetteren in de toekomst alle mogelijkheden te bieden.”

Strubbelingen

De keuze voor deze coalitie lijkt voor de hand te liggen voor de burgemeester. “Het is publiek geheim dat er binnen N-VA en OpenVLD wat interne strubbelingen geweest zijn, waaruit uiteindelijk partij Eén Wetteren gedestilleerd is. Daarom werd de discussie op gebied van gemeenteraad toch wat moeilijk. Ik denk dat dezelfde coalitie verderzetten niet bespreekbaar was. Door de interne ruzies hadden we van 3 partijen uiteindelijk 5 fracties. In het schepencollege heeft de werking met alle fracties perfect gewerkt. Dat was een ideaal iets. In de gemeenteraad daarentegen, liep het wel wat stroever. We hebben vaak gewerkt met een nipte meerderheid, behalve nu in 2012, maar dan werden we dus geconfronteerd met ruzies en uiteenvallende fracties.”

Voorakkoord

Het vermeende kwaad bloed tussen burgemeester Pardaen en Walter Govaert zou een rol gespeeld hebben, volgens de tegenstanders. Maar ook dat spreekt de burgemeester tegen. “Het is niet omdat er gezegd wordt dat ik met meneer Govaert niet door één deur kan, dat het zo is. Ik denk niet dat we allebei zo breed zijn dat het niet lukt. Ik ben ook altijd heel hoffelijk geweest tegen meneer Govaert, in gelijk welke constellatie, en zeker op de gemeenteraad. Maar goed, het verleden is wat het verleden is. Het klopt dat we niet de eersten zijn om elkaar te bellen en te vragen om een gesprek. Dat is zo van beide kanten vermoed ik. Ik heb hem niet gebeld, maar ook uit zijn kamp heb ik nooit de vraag gekregen in aanloop naar de verkiezingen. Waarschijnlijk is het dus wel een terechte opmerking, maar het gaat om de partijen zelf. We hebben met een aantal partijen gesproken – en ook een aantal niet, dat geef ik toe – maar er was geen voorakkoord. Na de verkiezingen zijn we begonnen met opbouwen. Daarbij hebben we naar de partijprogramma’s gekeken en de ideale mix gevonden voor de komende zes jaar. En dat is nu eenmaal verkiezingen. En zoals ik in het begin van mijn betoog gezegd heb: er zijn altijd winnaars, maar ook verliezers, en als je in het verliezende kamp zit, is dat niet leuk. Daar ben ik mij goed van bewust.”

Keuze coalitiepartners

Een van de grootste pijnpunten van de tegenstanders van de coalitie, is de aanwezigheid van de sp.a plus in de gelederen. De partij kon slechts 1 zetel bemachtigen, terwijl de vorige coalitiepartners heel wat meer stemmen binnenrijfden. “Kritiek vanuit de overblijvende fracties van OpenVLD en N-VA dat men zegt dat ze niet correct behandeld zijn omdat er een fractie bij is met maar 1 zetel, dat kan ik begrijpen. Maar Om eventjes een reflectie te maken met het verleden: er wordt nogal dikwijls gegoocheld met stemmenaantallen. En Jan Tondeleir van sp.a plus haalde zo’n 250 stemmen. Ik wil voor alle duidelijkheid zeggen dat de voorbije legislaturen de OCMW-voorzitter van sp.a-signatuur ook verkozen was met 295 stemmen. Nieuw is dat allemaal niet. De stemmenaantallen zijn allemaal niet zo relevant. En het is niet omdat we nu links afgeschilderd worden – alhoewel het een coalitie is met zowel centrum, links als rechts – dat we geen rekening zullen houden met de goeie voorstellen van de tegenpartijen als zij goeie en constructieve medewerking willen aanbrengen. Dat was in het verleden ook, en dat zal nu niet anders zijn met de ideeën en gedachtegoed van de rechtse partijen.

Protestmars

Er kwam dus veel protest tegen de keuze van de burgemeester. Die kwam tot uiting in een protestmars. En hoewel de burgemeester vrijheid van mening hoog in het vaandel draagt, en de aanvraag voor de mars daarom ook goedkeurde, begrijpt hij de noodzaak ervan niet. “Er zijn zo veel Vlaamse gemeenten en steden waar zogenaamde linkse coalities gemaakt zullen worden. In het verleden zijn wij daar nooit mee geconfronteerd geweest, hoewel men dat de voorbije legislaturen ook gezegd kon hebben dat de wat rechts getinte partijen uit de boot vielen. Nu moeten ze op straat gaan betogen omdat ze er niet bij zijn? Dat is nu eenmaal het gevolg van verkiezingen.”

Schepencollege

De eerste horde is genomen en de gemeenteraad is gevormd. Wie de schepenen zullen worden, kan de burgemeester echter nog niet op antwoorden. “Schepenen zijn nog niet gekend. Eenmaal we daar mee rond zijn, geven we wel een persconferentie om dat op gepaste wijze wereldkundig te maken.  “

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren

Laatst gespeeld op Accent

10:31
cover of LA FUENTE with Ratata

LA FUENTE

Ratata
10:26
cover of FERGIE, WILL.I.AM with Fergalicious

FERGIE, WILL.I.AM

Fergalicious
10:19
cover of JUSTIN TIMBERLAKE with Take Back The Night

JUSTIN TIMBERLAKE

Take Back The Night
10:16
cover of BENNY MUSSA with Save My Life

BENNY MUSSA

Save My Life
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.