Coronaspeurhonden doeltreffender dan PCR-test

Johan Van Bever
8 maart 2021 - 19:08
Coronaspeurhonden doeltreffender dan PCR-test

De universiteit van Gent heeft 6 coronaspeurhonden opgeleid en ze blijken beter te werken dan de klassieke test. Bovendien zijn ze een pak goedkoper. Volgens onderzoeker Chris Callewaert halen de honden een gemiddelde accuraatheid van 95%.

Speurhonden staan bij het grote publiek vooral bekend om drugs of explosieven op te sporen. Maar ze blijken ook in staat om corona te ruiken. Dat speurhonden ingezet worden voor medische doeleinden, is niet nieuw. Er worden al honden opgeleid om verschillende soorten van kanker te detecteren.

De UGent werkt al enkele maanden samen met het Belgisch leger, de federale politie en de brandweer om honden op te leiden om corona op te sporen. Het coronavirus geeft een specifieke geur af in het zweet. Die geur moesten honden leren opsporen. Uit de resultaten blijkt dat de honden COVID-19 accurater kunnen opsporen dan de PCR-testen die nu massaal gebruikt worden. Bij die tests zitten nog vaak valse negatieve resultaten. Dat heb je bij honden niet.

De honden kunnen het virus waarschijnlijk ook vroeger detecteren. Bij een PCR-test duurt het ongeveer een week voor er voldoende meetbaar materiaal aanwezig is in het lichaam. Bij een hond kan dat al vanaf één à twee dagen na de besmetting.

Laatst gespeeld op Accent

16:16
cover of LEIGH-ANNE with Don

LEIGH-ANNE

Don't Say Love
16:12
cover of JANET JACKSON with When I Think Of You

JANET JACKSON

When I Think Of You
16:10
cover of CAMPBELL & ALCEMIST FEAT. CAITY BASER with Would You (Go To Bed With Me?)

CAMPBELL & ALCEMIST FEAT. CAITY BASER

Would You (Go To Bed With Me?)
16:08
cover of PINKPANTHERESS with Boy

PINKPANTHERESS

Boy's a liar
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.