Coronaspeurhonden doeltreffender dan PCR-test

8 maart 2021 - 19:08 | auteur: Johan Van Bever

De universiteit van Gent heeft 6 coronaspeurhonden opgeleid en ze blijken beter te werken dan de klassieke test. Bovendien zijn ze een pak goedkoper. Volgens onderzoeker Chris Callewaert halen de honden een gemiddelde accuraatheid van 95%.

Speurhonden staan bij het grote publiek vooral bekend om drugs of explosieven op te sporen. Maar ze blijken ook in staat om corona te ruiken. Dat speurhonden ingezet worden voor medische doeleinden, is niet nieuw. Er worden al honden opgeleid om verschillende soorten van kanker te detecteren.

De UGent werkt al enkele maanden samen met het Belgisch leger, de federale politie en de brandweer om honden op te leiden om corona op te sporen. Het coronavirus geeft een specifieke geur af in het zweet. Die geur moesten honden leren opsporen. Uit de resultaten blijkt dat de honden COVID-19 accurater kunnen opsporen dan de PCR-testen die nu massaal gebruikt worden. Bij die tests zitten nog vaak valse negatieve resultaten. Dat heb je bij honden niet.

De honden kunnen het virus waarschijnlijk ook vroeger detecteren. Bij een PCR-test duurt het ongeveer een week voor er voldoende meetbaar materiaal aanwezig is in het lichaam. Bij een hond kan dat al vanaf één à twee dagen na de besmetting.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Camila Cabello

Bam Bam (met Ed Sheeran)
06:00

Roy Orbison

I Drove All Night
05:57

Bomfunk MC's

Freestyler
05:54

Christina Aguilera

Genie in a bottle
05:50

Barry White

My first my last my everything
Bekijk meer platen