Cultuurfrituur @ SGW zet creativiteit van leerlingen in de kijker: “Van muziek en dans tot ‘Wat Als?’- filmpjes én leerkrachten die de lucht ingaan”

Fabian Tack
1 mei 2018 - 15:18
Cultuurfrituur @ SGW zet creativiteit van leerlingen in de kijker: “Van muziek en dans tot ‘Wat Als?’- filmpjes én leerkrachten die de lucht ingaan”

De Collegefeesten zijn een echte traditie geworden op het Sint-Gertrudiscollege in Wetteren. Dit jaar vindt op zaterdag 5 mei de vierde editie van de Cultuurfrituur plaats en op zondag 6 mei is er de Open Dag met ontbijt. “Zaterdag wordt een mengeling van culturele en spectaculaire activiteiten mét een pauze voor frietjes,” aldus directrice Regine Verstraeten. 

Vijf jaar geleden werd Wetteren geteisterd door een treinramp waardoor de eerste editie van Cultuurfrituur niet is kunnen doorgaan. “Die is feitelijk ontploft,” vertelt directrice Regine Verstraeten. Ondertussen zijn er wel al twee geslaagde edities geweest.  “Het idee kwam eigenlijk uit de leraarskamer. In de buurt zijn er zoveel academies, dansscholen enz waar onze leerlingen bij zitten. Maar die leerlingen konden dat talent nooit tonen en daarom zijn we begonnen met Cultuurfrituur, om hun creativiteit in de kijker zetten,’ vertelt directrice Regine Verstraeten.

Wat Als?

Ook dit weekend belooft het een geslaagde editie te worden. “We hebben de usual suspects met Abadabukileyo, rockbands en klassieke muziek met piano, zang,… ” En er zijn ook heel wat hoogtepunten te bespeuren. “Er zijn filmpjes gemaakt rond het thema ‘Wat Als?’.  De leerlingen hebben zelf het scenario geschreven, geacteerd en gemonteerd.” Ook de leerkrachten zetten hun beste beentje voor. “Ze coachen niet alleen de leerlingen, ze doen ook zelf mee. En het wordt nog spectaculairder dan de vorige editie waarbij leerkrachten mee dansten op ‘Rosas’. Dit jaar hebben ze SGW Airlines in elkaar gebokst, een combinatie van dans en acrobatie waarbij ze gecoacht werden door leerlingen. Een teaser is te vinden op Youtube.”

Filosofie

Daarnaast zijn er nog tal van andere activiteiten op Cultuufrituur te vinden. “We houden ook een ‘Bar-I-stoteles ‘. Een bar die uitgebaat wordt door leerlingen van de vrije ruimte Filosofie. Zij zullen filosofische uitspraken voorschotelen.” Een bar die ongetwijfeld meer aandacht zal krijgen aangezien Anouk Beckers uit het zesde jaar de Belgische preselectie voor de Internationale Filosofie-Olympiade wist te winnen afgelopen zaterdag.
Een andere vrije ruimte die aanwezig zal zijn, is de mini-onderneming Duo Milia. “Deze leerlingen uit het zesde zullen snacks verzorgen.”

Slotevent

Na alle culturele activiteiten in de namiddag, is er een pauze en komt om 17u de frituur naar school. “Om 19u is er dan een slotevent waarbij de belangrijkste acts op een rijtje worden gezet. Maar daarbovenop heeft leerkracht Ruth Vandenbroucke zelf een muziekcompositie geschreven die leerlingen live zullen brengen, het wordt ongetwijfeld emotioneel.” De Cultuurfrituur wordt afgesloten met een Rave Cave. “Ervaren en beginnende dj’s zullen daar hun ding doen.”

Open Dag

Traditionele afsluiter van de Collegefeesten op zaterdag is de NAP, Non Alcoholic Party. ” Het is een klassieker voor de eerste graad, ze hebben al ‘s ochtends vroeg staan aanschuiven om een kaart te bemachtigen.”
Maar dan zijn de Collegefeesten nog niet gedaan want er is nog de Open Dag op zondag 6 mei. “Beginnen doen we met een ontbijtbuffet dat door de leerkrachten verzorgd wordt tussen 9 en 11u, wel liefst op voorhand inschrijven.” Daarnaast kunnen ook potentiële leerlingen terecht op het Sint-Gertrudiscollege. “Beide dagen kan er ingeschreven worden voor volgend schooljaar maar op de Open Dag is het uitgebreider. Ze kunnen kennis leren maken met lessen, infrastructuur, namiddagactiviteiten,… ” En SGW gaat mee met zijn tijd: “Neen er worden geen stempels meer gegeven bij de activiteiten die toekomstige leerlingen kunnen doen in de leslokalen, nu is er een app. Maar het ijsje achteraf blijft wel.”

Herbeluister het interview met directrice Regine Verstraeten hieronder:

 

Meer info via de website en de Facebookpagina

Laatst gespeeld op Accent

07:24
cover of R.I.O. with R.I.O

R.I.O.

R.I.O
07:19
cover of JUSTIN BIEBER with Sorry

JUSTIN BIEBER

Sorry
07:16
cover of YOUNOTUS X SAM FELDT X MARTIN JENSEN FEAT. SAM GRAY with 24k Heart Of Gold

YOUNOTUS X SAM FELDT X MARTIN JENSEN FEAT. SAM GRAY

24k Heart Of Gold
07:12
cover of BEYONCÉ with If I Were A Boy

BEYONCÉ

If I Were A Boy
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.