Cultuurhuizen houden proces over Mawda in de gaten

20 november 2020 - 17:54 | auteur: Johan Van Bever

Maandag begint in Bergen het proces over de dood van de Iraaks-Koerdische peuter Mawda Shawri. In verschillende steden en gemeenten worden acties gevoerd. Zo worden er waslijnen opgehangen waar mensen kinderkleding of steunbetuigingen kunnen aan hangen. Enkele cultuurhuizen in Gent, waaronder Kunstencentrum Vooruit, NTGent en Victoria Deluxe willen Mawdi een gezicht geven en besteden aandacht aan het proces op hun sociale media.
In de nacht van 16 op 17 mei 2018 kwam de tweejarige Mawda om door een politiekogel op de snelweg nabij Mons. In een minibus is ze met haar Koerdische familie op de vlucht voor alle geweld thuis. De politie verzwijgt eerst dat er geschoten is. Eén dag later moet ze dat wel toegeven.
Nu  vindt in Mons de rechtszaak plaats. “De openbare aanklager pleit voor verzachtende omstandigheden,” staat op de sociale media van de cultuurhuizen te lezen. “Hier staat niet één politieman terecht die zijn boekje te buiten ging, maar een heel systeem van politie- en staatsgeweld tegen al wie niet in het plaatje past”.
“Mawda verdient gerechtigheid. Wij willen de erkenning van de moord op haar en willen dat politiegeweld stopt”.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

DE GEEST

Jongens Blijven Jongens
17:17

MARTIN GARRIX, BONO & THE EDGE

We Are The People
17:15

TIËSTO, AVA MAX

The Motto
17:11

TOKIO HOTEL

Monsoon
17:07

OLIVIA

Don't Need It
Bekijk meer platen