Luister Live

Cultuurhuizen houden proces over Mawda in de gaten

20 november 2020 - 17:54

Maandag begint in Bergen het proces over de dood van de Iraaks-Koerdische peuter Mawda Shawri. In verschillende steden en gemeenten worden acties gevoerd. Zo worden er waslijnen opgehangen waar mensen kinderkleding of steunbetuigingen kunnen aan hangen. Enkele cultuurhuizen in Gent, waaronder Kunstencentrum Vooruit, NTGent en Victoria Deluxe willen Mawdi een gezicht geven en besteden aandacht aan het proces op hun sociale media.
In de nacht van 16 op 17 mei 2018 kwam de tweejarige Mawda om door een politiekogel op de snelweg nabij Mons. In een minibus is ze met haar Koerdische familie op de vlucht voor alle geweld thuis. De politie verzwijgt eerst dat er geschoten is. Eén dag later moet ze dat wel toegeven.
Nu  vindt in Mons de rechtszaak plaats. “De openbare aanklager pleit voor verzachtende omstandigheden,” staat op de sociale media van de cultuurhuizen te lezen. “Hier staat niet één politieman terecht die zijn boekje te buiten ging, maar een heel systeem van politie- en staatsgeweld tegen al wie niet in het plaatje past”.
“Mawda verdient gerechtigheid. Wij willen de erkenning van de moord op haar en willen dat politiegeweld stopt”.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Regi & Pauline

1000 sterren
23:58

Alison Moyet

That Ole Devil Called Love
23:54

Daalman

Waanzin
23:50

Gossip

Love long distance
23:46

Rolling Stones

Start Me Up