De Corridor brengt De Poëziemarkt van 1968 weer tot leven: “Alle macht aan de verbeelding in een hedendaagse viering van de literatuur”

Fabian Tack
5 september 2018 - 11:32
De Corridor brengt De Poëziemarkt van 1968 weer tot leven: “Alle macht aan de verbeelding in een hedendaagse viering van de literatuur”

In april werd het evenement in het kader van Erfgoeddag niet verkozen tot grootste evenement van Wetteren maar dat houdt het team van De Corridor niet tegen om De Poëziemarkt nogmaals te eren. ” In september is het vijftig jaar geleden en De Poëziemarkt blijft zo’n iconisch evenement. Het was de eerste geslaagde poging om kunst en poëzie in het dagdagelijkse leven te brengen,” vertelt mede-organisator  Franky Van de Velde.

Hij mag er dan vijftig jaar geleden niet bij geweest zijn, Franky weet maar al te goed wat de Poëziemarkt teweeg bracht op de editie van 1968. “Het was een zeer democratisch evenement, er liepen dichters in de straten, er waren ballonnen met poëzie, je kon versjes vissen etc.” Oorspronkelijk ontstond het idee in Galerie Drieghe. “Roland Jooris ging vaak op bezoek bij Leo Drieghe en samen zijn ze dan op het idee gekomen om De Poëziemarkt te organiseren. Wij zijn dan ook zeer blij dat Roland Jooris het peterschap voor deze editie op zich heeft genomen, het is de brug die geslagen wordt tussen de eerste editie en die van 50 jaar later.”

Al is het niet de bedoeling dat het een heruitgave wordt van 1968. “Zondag 9 september wordt een hedendaagse viering met muziek, een boekenstand, gedichten die worden voorgelezen door o.a. Rick de Leeuw, Paul De Moor, Leo Copers. Carl De Strycker brengt een offense of poetry en Guido Lauwaert praat de namiddag aan elkaar. Er zal ook een vrij podium zijn waar iedereen een gedicht kan voordragen, het belooft een waar literair festijn te worden van 13u tot 19u. Je kan ook terecht bij ons voor een hapje en een drankje. Wij zullen o.a. wafels en wraps verkopen.”

De ondertitel van deze editie luidt ‘Alle macht aan de verbeelding’: “De verbeelding zal aanwezig zijn, met de nodige verbeeldingskracht van de vorige editie. We vragen ook aan onze auteurs om met bolhoeden op te lopen, net zoals Louis Paul Boon dat idee vijftig jaar geleden had geopperd. Diezelfde Boon stond enorm achter De Poëziemarkt en haalde de leuze aan: ‘consumeer meer poëzie’.”

Belangrijk: het event is helemaal gratis. De Corridor bevindt zich in de Olmenlaan, parkeren kan op de parking van de Carrefour. In de Olmenlaan geldt een parkeerverbod.

Herbeluister hier het interview:

Meer informatie via de Facebookpagina

Laatst gespeeld op Accent

06:34
cover of SECRET GARDEN with Nocturne

SECRET GARDEN

Nocturne
06:32
cover of FAMKE LOUISE with In Het Donker

FAMKE LOUISE

In Het Donker
06:28
cover of BELTERS ONLY X SONNY FODERA X JAZZY with Life Lesson

BELTERS ONLY X SONNY FODERA X JAZZY

Life Lesson
06:25
cover of CHRIS FEELDING with Wanna Know

CHRIS FEELDING

Wanna Know
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.