De duinen van Heusden

Johan Van Bever
30 maart 2021 - 13:54
De duinen van Heusden

In een nieuwe Erfgoedsprokkel geeft de Provincie een brochure uit over de duinen van Heusden.

Voor het eerst staan landschappen centraal in de Erfgoedsprokkel, die intussen al 30 edities kent. Het gaat meer bepaald om de Zandberg en de Kollebloem in Heusden. Duinen doen aan de zee denken, maar er zijn ook duinen die hun ontstaan danken aan de veranderende loop van rivieren. De meeste rivierduinen zijn aan het einde van de laatste ijstijd – zo’n 15 000 jaar geleden – ontstaan. Rivieren ondergingen toen grote seizoensgebonden schommelingen. Rivierbeddingen konden tijdens de zomer grotendeels droog vallen, waardoor het zand in de bedding kon opwaaien en verplaatsen. Direct naast de rivier was er al voldoende begroeiing om het zand vast te houden. Zo ontstonden er naast de oever rivierduinen.

Terwijl in Destelbergen de oude rivierduinen al lang geleden werden afgegraven, bleven de duinen van Heusden overeind. Tot een eeuw terug bleven ze zelfs onaangeroerd. De bouwwoede van de laatste decennia zorgde er echter voor dat er vandaag slechts twee duinen publiek toegankelijk blijven: de Zandberg en de Kollebloem. Aan de hand van mooie illustraties leidt auteur Dirk Willaert de lezer rond op beide rivierduinen. Hij legt uit hoe de duinen ontstonden en welke ontwikkeling ze kenden tot vandaag. Ook de plantenrijkdom op deze duinen komt uitgebreid aan bod.

Het boekje is gratis verkrijgbaar in het Erfgoedhuis, Sint-Antoniusplein 10 in Moortsele, in de openbare bibliotheek van Destelbergen en aan het paviljoen op de Kollebloem. Men kan deze en andere sprokkels ook gratis downloaden in pdf-vorm op de provinciale website.

Laatst gespeeld op Accent

06:52
cover of ADELE with Hello

ADELE

Hello
06:47
cover of LIMP BIZKIT with Take A Look Around

LIMP BIZKIT

Take A Look Around
06:44
cover of KOFI SANOBA with Famemba

KOFI SANOBA

Famemba
06:40
cover of PITBULL, JENNIFER LOPEZ,  CLÁUDIA LEITTE with We Are One (Ole Ola)

PITBULL, JENNIFER LOPEZ, CLÁUDIA LEITTE

We Are One (Ole Ola)
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.