De Floriënt Express

Johan Van Bever
2 mei 2021 - 12:42
De Floriënt Express

In Gent is vanaf dinsdag 4 mei de rondreizende tentoonstelling ‘Florient Express te zien. Deze toont twee eeuwen Oost-Vlaamse flora’.

De tentoonstelling en de zoektocht voor het gnse gezin maken deel uit van het project ‘Florient’, een samenwerking tussen UGent en Provincie Oost-Vlaanderen. Dit project laat het publiek kennismaken met een bron die uniek is in Vlaanderen: een herbarium dat dit jaar zijn 200ste verjaardag viert.

Naast de expo en het kinderaanbod is er ook een databank, een wandeling langs de bedreigde planten en een publicatie.

200 jaar geleden was er in Oost-Vlaanderen een wedstrijd om zoveel mogelijk wilde plantensoorten te zoeken en te noteren waar ze groeiden. Met 1.505 gedroogde planten, vastgemaakt op papier, kwam Charles Van Hoorebeke als winnaar uit de bus. Gelukkig is dit werk bewaard in de Plantentuin van UGent. Het is immers een uniek tijdsdocument van wat hier twee eeuwen geleden groeide. De studie van dit herbarium wijst uit dat 40% van deze plantensoorten ondertussen al verdwenen of sterk bedreigd is.

De rondreizende tentoonstelling toont welke processen ervoor zorgden dat de planten ondertussen verdwenen of bedreigd zijn. Vanaf 4 mei staat de expo een weekje in de Plantentuin in Gent, naar aanleiding van de Groene Zesdaagse van de Floraliën. Half mei verhuist ze naar domein Puyenbroeck in Wachtebeke. In juli is domein De Gavers in Geraardsbergen aan de beurt en in augustus domein De Ster in Sint-Niklaas. Daarna volgt nog een stop in domein Nieuwdonk in Berlare.

Op elke locatie waar de tentoonstelling start, kan je aan de balie een zoekboekje afhalen waarmee je met kinderen van circa 6-12 jaar op pad kunt om de bedreigde planten op te sporen.

Laatst gespeeld op Accent

11:27
cover of ORCHESTRAL MANOEUVRES IN THE DARK with Maid Of Orleans

ORCHESTRAL MANOEUVRES IN THE DARK

Maid Of Orleans
11:24
cover of AVA MAX with My Oh My

AVA MAX

My Oh My
11:19
cover of BOB MARLEY & THE WAILERS with Could You Be Loved

BOB MARLEY & THE WAILERS

Could You Be Loved
11:16
cover of BENSON BOONE with Slow It Down

BENSON BOONE

Slow It Down
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.