De Floriënt Express

2 mei 2021 - 12:42 | auteur: Johan Van Bever

In Gent is vanaf dinsdag 4 mei de rondreizende tentoonstelling ‘Florient Express te zien. Deze toont twee eeuwen Oost-Vlaamse flora’.

De tentoonstelling en de zoektocht voor het gnse gezin maken deel uit van het project ‘Florient’, een samenwerking tussen UGent en Provincie Oost-Vlaanderen. Dit project laat het publiek kennismaken met een bron die uniek is in Vlaanderen: een herbarium dat dit jaar zijn 200ste verjaardag viert.

Naast de expo en het kinderaanbod is er ook een databank, een wandeling langs de bedreigde planten en een publicatie.

200 jaar geleden was er in Oost-Vlaanderen een wedstrijd om zoveel mogelijk wilde plantensoorten te zoeken en te noteren waar ze groeiden. Met 1.505 gedroogde planten, vastgemaakt op papier, kwam Charles Van Hoorebeke als winnaar uit de bus. Gelukkig is dit werk bewaard in de Plantentuin van UGent. Het is immers een uniek tijdsdocument van wat hier twee eeuwen geleden groeide. De studie van dit herbarium wijst uit dat 40% van deze plantensoorten ondertussen al verdwenen of sterk bedreigd is.

De rondreizende tentoonstelling toont welke processen ervoor zorgden dat de planten ondertussen verdwenen of bedreigd zijn. Vanaf 4 mei staat de expo een weekje in de Plantentuin in Gent, naar aanleiding van de Groene Zesdaagse van de Floraliën. Half mei verhuist ze naar domein Puyenbroeck in Wachtebeke. In juli is domein De Gavers in Geraardsbergen aan de beurt en in augustus domein De Ster in Sint-Niklaas. Daarna volgt nog een stop in domein Nieuwdonk in Berlare.

Op elke locatie waar de tentoonstelling start, kan je aan de balie een zoekboekje afhalen waarmee je met kinderen van circa 6-12 jaar op pad kunt om de bedreigde planten op te sporen.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

GLASS ANIMALS

Heat Waves (Oliver Heldens Remix)
23:49

LIL NAS X

Holiday
23:46

JACK HARLOW

First Class
23:43

NICK KAMEN

I Promised Myself
23:40

IMAGINE DRAGONS, J.I.D.

Enemy
Bekijk meer platen