De Loreleie is verhuisd

Johan Van Bever
28 februari 2020 - 12:52
De Loreleie is verhuisd

Op vrijdag 28 februari is in Gent de Loreleie weggehaald, het geheimzinnige rode beeld van een zingend meisje met koptelefoon dat op een staketsel zat aan de Van Eyck- en Slachthuisbruggen. Het heeft een voorlopige plaats gekregen in de dakgoot van het zwembad Van Eyck. Bewoners uit de buurt lanceren een actie om de Loreleie te redden.

Ruim vijf jaar lang stond het beeld op het houten staketsel. Daar komt nu een einde aan omdat de houten constructie versleten is en over enkele dagen weggehaald wordt door de Vlaamse Waterweg.

Het meisje met de koptelefoon is een werk in polyester van de Gentse beeldhouwer Johan Meirlaen, die het beeld op een zomeravond van op een bootje op het staketsel plaatste. Hij koos voor die plek omdat ze vlakbij de samenvloeiing van de Schelde en de Leie ligt, waar ooit de stad Gent ontstond. In de volksmond en in de pers kreeg het geheimzinnig meisje al snel de naam Loreleie, naar analogie met de wereldberoemde kleine verleidster aan de oevers van de Rijn.

Om het beeld definitief te redden hebben een aantal buurtbewoners in samenwerking met de kunstenaar zich voorgenomen er een bronzen afgietsel van te laten maken. Omdat daar geld voor nodig is, werd vrijdag de actie “Red de Loreleie” gelanceerd, waarover meer informatie te vinden is op www.loreleie.be.

Foto’s: Koen Verstringe

 

Laatst gespeeld op Accent

07:24
cover of JX with Son Of A Gun (Hooj Edit)

JX

Son Of A Gun (Hooj Edit)
07:22
cover of TIËSTO X FAST BOY with All My Life

TIËSTO X FAST BOY

All My Life
07:19
cover of BARRY WHITE, FUNKSTAR DE LUXE with Let The Music Play

BARRY WHITE, FUNKSTAR DE LUXE

Let The Music Play
07:13
cover of WESTLIFE with If I Let You Go

WESTLIFE

If I Let You Go
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.