De Seizoenschuur teelt en kweekt lokaal en duurzaam: “Alle producten die we kweken, verkopen we rechtstreeks in onze hoevewinkel”

Fabian Tack
4 mei 2018 - 15:33
De Seizoenschuur teelt en kweekt lokaal en duurzaam: “Alle producten die we kweken, verkopen we rechtstreeks in onze hoevewinkel”

Delfien Vereecken en Jeroen Hemelings willen de klant terug dichter bij de boerderij brengen. Daarom zijn ze gestart met ‘De Seizoenschuur’, een hoevewinkel waar je producten vers van het land kan kopen. Gepassioneerd zet Delfien zich elke dag – en als het moet ook nacht – in voor haar klanten: “Het is wel hard werken, ik zal dat niet onder stoelen of banken steken. Elke dag is er wel wat te doen, en we moeten het ook nog kunnen bolwerken. Maar dat is kweken met de seizoenen. Dus ja, het is werkendag, maar heel leuk om te doen. Ik ben eeuwig dankbaar voor de mensen die naar onze hoevewinkel komen, want zonder mijn klanten besta ik niet. We werken in korte keten, dus wij gaan niet naar de veiling. Via mond-aan-mond reclame komen ook restaurants bij ons terecht. En daar ben ik ook wel echt, oprecht, heel erg dankbaar voor.”

Delfien en Jeroen hebben beiden een landbouwachtergrond. Boer en boerin in hart en nieren dus. Samen hebben ze dan ook beslist om De Seizoenschuur op te starten, een hoevewinkel waar alle verkochte producten van hun land komen. “Zes jaar geleden is ons verhaal heel klein begonnen, met het verkopen van bakjes aardbeien in onze garage. Langzaamaan hebben we het uitgebreid tot wat het nu is, een hoevewinkeltje waar alles van seizoensgroenten, -fruit en vlees te verkrijgen is. Wij kweken met de seizoenen en alle producten die wij kweken verkopen we rechtstreeks in onze hoevewinkel. Uitzonderingen zijn grondwitloof, appels en peren. Dat verkopen we van een boer in de buurt. Mijn papa had mij gewaarschuwd dat we het hoofd niet meer boven water zouden kunnen houden als we witloof er bij namen, dus dat hebben we dan maar niet gedaan.”
Makkelijk is het dus niet altijd. Wie met de seizoenen kweekt en teelt, is erg afhankelijk van het weer. “Dat heeft zijn voor- en nadelen. Dit jaar was het eerder een nadeel: het is heel lang koud gebleven. De temperatuur is heel diep gegaan, tot -10°C aan de grond. Dan moet je alle voorzorgen nemen om te voorkomen dat je oogst mislukt, zoals krieldoeken leggen. En dat zorgt wel eens voor slapeloze nachten. Door de kou van het voorjaar zijn de voorjaarsdingen nu wel later: onze asperges zijn drie weken achter op schema en onze aardbeien zullen daardoor ook later zijn dan gewoonlijk.”

Eigen dieren

Niet enkel de groenten en het fruit gaan mee met de seizoenen, ook het vlees dat in de Seizoenschuur te krijg is, komt van eigen bodem. En ook daar geldt ‘alles op zijn tijd’. “Wij hebben een hoevewinkeltje, waar we groenten, fruit en vlees verkopen. Dat klinkt als een allegaartje, maar het is eigenlijk alles wat we zelf kweken en telen. We kweken dus ook ons eigen pluimvee, lammeren en varken. Die lopen bij ons allemaal buiten, wat zeer uitzonderlijk is voor varkens. Dat vind je bijna nergens meer. We hebben altijd 10 tot 15 varkens lopen. Van schapen hebben we er zo rond de 200 als de lammeren er zijn. En het pluimvee zijn kippen, parelhoenen, eenden. En als die allemaal jongen hebben, dan gaat dat ook over honderden. En het vlees kan dus ook bij ons verkregen worden. (en dit vooral in de zomer en het najaar, nvdr.)”

Boeren en buren

Alsof een boerderij runnen en een winkeltje openhouden nog niet druk genoeg is, staat Delfien ook regelmatig met haar waren op een markt. “Op woensdag staan we ook nog op Jette Met, en op vrijdag op Lokaalmarkt in Aalst en dat is voor ons voldoende. We gaan af en toe ook wel eens een dinsdag naar Ukkel, of op donderdag naar Vorst, dat wisselen we samen met een viertal boeren af. En dan neemt elke boer de producten van de andere mee. Maar voor ‘Boeren en Buren’, een avondmarkt waar mensen online hun producten kunnen bestellen, en dan op een bepaalde vaste dag komen afhalen, werken we heel nauw samen met een zuivelboer in Hofstade. Om alles logistiek overal naar toe te krijgen daarvoor, werken we met hem heel nauw samen, want die markten krijgen we er niet meer bij.”
Groeien zit er dan ook niet meer in. “Onze krijtlijnen, die zijn gezet. Er zit een heel systeem in van hoe we moeten kweken en telen, omdat we ook heel veel aan teeltwissel moeten doen. Op die manier blijft de bodem gezond, moeten we niet bestrijden en kweken we zo duurzaam en lokaal mogelijk. Wat in het aanbod is, is dus beschikbaar. Wat niet wil zeggen dat de hoeveelheden niet per jaar kunnen wisselen, of dat we op termijn eens gaan zeggen dat een bepaalde groente of fruit ons ding niet is, of dat er dan misschien eens iets nieuws bij kan komen, maar de hoofdzaken liggen vast. Het is wel hard werken, ik zal dat niet onder stoelen of banken steken. Elke dag is er wel wat te doen, en we moeten het ook nog kunnen bolwerken. Maar dat is kweken met de seizoenen. Dus ja, het is werkendag, maar heel leuk om te doen.”

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren

De openingsuren en wat juist wanneer in seizoen is, kan je terugvinden op hun facebookpagina (https://www.facebook.com/De-Seizoenschuur-562731157113550/) en website (https://www.rechtvanbijdeboer.be/de-seizoenschuur-0).

Laatst gespeeld op Accent

16:12
cover of JANET JACKSON with When I Think Of You

JANET JACKSON

When I Think Of You
16:10
cover of CAMPBELL & ALCEMIST FEAT. CAITY BASER with Would You (Go To Bed With Me?)

CAMPBELL & ALCEMIST FEAT. CAITY BASER

Would You (Go To Bed With Me?)
16:08
cover of PINKPANTHERESS with Boy

PINKPANTHERESS

Boy's a liar
16:05
cover of BIRTHE with Boy Bye

BIRTHE

Boy Bye
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.